Симоне Темпестини спечели тежкото рали Унгария

Снимки: FIA ERC

Симоне Темпестини и Серджио Иту (Škoda Fabia RS Rally2) спечелиха първия кръг от европейския рали шампионат, макадамовото рали „Унгария“. Участниците в рали „България“ 2023 започнаха уикенда с етапна победа в SS3, което им подсигури място в борбата за челната тройка. До края на съботния ден те се намираха на трето място с изоставане от 6,3 секунди спрямо лидерите Мико Хейкила / Кристиан Темонен (Toyota GR Yaris Rally2).

Темпестини, който е и световен шампион в JWRC, успя да напредне в неделя притискайки намиращият се пред него Мартин Сескс изкачвайки се на втора позиция. Латвиеца от своя страна направи много сериозна атака в последния етап от сутрешните минавания Nagylőtér прескачайки румънеца и взимайки първото място от Мико Хейкила. Именно в същата отсечка Хейкила изгуби едно от колелата на своя GR Yaris Rally2, което го извади от надпреварата.

„Изглежда сякаш винаги е така. Късметът не е с нас. Първо се счупи джантата и след това се повреди и окачването. Не разбирам как изгубихме колелото, да удряхме се във всякакви неща, но не разбрах как стана“, разясни ситуацията Хейкила, която най-вероятно му коства и победата в рали „Унгария“.

В следобедните минавания Мартин Сескс спечели второто минаване през Iszka (15,34 км), но не успя да достигне до финала на SS12 Tés (10,25 км) след като се удари в дървен пън в страни от пътя. Това позволи на Симоне Темпестини да вземе първото място един етап преди финала на състезанието.

В пауър етапът румънеца записа третото най-добро време, но въпреки това взе победата с аванс от 17 секунди пред французина Матей Франчески, който от своя страна спечели пауър етапът и завърши на второ място въпреки пребръщането си през таван в началото на уикенда.

„Чувството е невероятно. Направихме добро рали. Серджио се справи много добре със записките, той беше перфектен. Много съм доволен понеже това е първото ми участие в ERC с тази кола и ние спечелихме с нея“, коментира Симоне Темпестини на финала на пауър етапът.

На трето място в рали „Унгария“ завърши унгареца Миклош Чомош. Той успя да превъзмогне тежкия удър в SS10 Nagylőtér и драматичното каране на две уми в SS11 Iszka 2 успявайки да прескочи Хейдън Падън в последната отсечка.

Кивито се намираше на втора позиция с изоставане от 7,7 секунди зад Темепестини един етап преди края на ралито. В последната отсечка обаче той повреди предно ляво колело на своя Hyundai i20 N Rally, което го изпрати на четвъртото място в генералното класиране пред Ерик Кайс. Чехът от своя страна изгуби време в първата неделна отсечка след като пропусна един от разклоните, но въпреки това успя да прескочи намиращият се пред него Мико Марчик, който спука втора гума в рамките на деня.

Челната десетка в тазгодишното макадамово издание на рали „Унгария“ се затваря от Андреа Мабелини, Джон Армстронг, Симон Вагнер и Филип Мареш.

Шампионът в ERC за сезон 2022 Ефрен Ярена така и не стартира в неделя, след като неговия екип не поправи спукания радиатор на неговата Škoda Fabia RS Rally2. Победителя в рали „Унгария“ 2023 Мадс Остберг така и не стартира в надпреварата, след като бе хоспитализиран поради инфекция на белите дробове.

Александър Томов и Явор Брънков за съжаление не достигнаха до финала, след удар в камък. Повече научете от тук.

Следващият кръг от ERC е рали „Канарски острови“, което ще се проведе в дните 2-4 май, бивайки първият от петте изцяло асфалтови кръга през сезон 2024.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]