Симеон Симеонов спечели четвъртия кръг на Hyundai Racing Trophy

Тандемът Симеон Симеонов/Йордан Йорданов спечели рали „Твърдица-Елена“, което се проведе този уикенд. На надпреварата, която е четвърти кръг от едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy, те заслужено завоюваха и четвърта поредна победа, като бяха първи на 7 от 9-те етапа, а времето им от двата дни е 01:37:03.6. Състезанието беше трудно, динамично, метеорологичната обстановка поднасяше изненади, което доведе и до неочаквани обрати. На второ място се нареди екипажът Боян Гетов/Стефан Кънчев, които за първи път участват в шампионата. Те изминаха трасето за 01:41:03.3 и изостанаха от първите с 03:39.7. Трети са Виктория Гъркова/Велислава Павлова с 01:43:43.5. След като бяха водачи във временното класиране от първия ден Денис Станчовски/Младен Карчев излязоха от пътя на петия етап и макар че се върнаха в състезанието, загубиха твърде много време. Това ги постави на четвърта позиция във финалното класиране с време 01:45:33.8.
Въпреки тежката пътна обстановка Симеон Симеонов/Йордан Йорданов се пребориха за третото място в клас RC5 и са 11-и в генералното класиране, а Виктория Гъркова/Велислава Павлова са първи сред дамските тандеми. Освен това екипажите на Hyundai Racing Trophy са втори в отборното класиране.

На церемонията по връчване на трофеите победителите получиха награди от Виолета Кметова – маркетинг мениджър на „Тотал България“, които са основен спонсор на Hyundai Racing Trophy.
Атмосферните условия по време на ралито бяха трудни и променливи. През част от състезанието пилотите караха на силен дъжд, мъгла и хлъзгав терен с кални участъци, които се сменяха с ясно време, а пътят изсъхваше бързо заради вятъра. „Наистина беше много сложно за концентрация и да се поддържа равномерно темпо“, обясни треньорът на Motorsport Academy Петър Гьошев. По думите му обаче това ще помогне на екипажите да станат по-добри, а автомобилите Hyundai i20 Coupe R са справили и поздрави пилотите и навигаторите. Той обясни, че предвид обстоятелствата, освен за последния етап, са избрали гуми за дъжд. Те са от мека смес и е много трудно да се съхранят, когато участъците са сухи. Така че той е инструктирал състезателите да карат внимателно и да не поемат излишни рискове.

Симеон Симеонов и много доволен от победата, макар че влажната настилка изигра и на него лоша шега на седмия етап – „Лазарци“ 2, където се завъртя на пътя и се заклещи между дървета. „Състезанието наистина беше много тежко. Първият ден не очаквахме дъжд и бяхме по-бавни, днес започнахме с много по-добро темпо още от първата отсечка и постепенно качвахме скоростта“, обясни стратегията си той. 18-годишният пилот призна, че се е опитал да види какъв е лимита на автомобила и е вдигнал много темпото в желанието си да стане пръв в клас RC5. За съжаление е влязъл с твърде голяма скорост в един от завоите и колата се е подхлъзнала. По думите на треньора Петър Гьошев Симеон се справил отлично. „Той вече е на много високо ниво и оттук-нататък, за да става по-бърз и със секунда ще трябва много работа. Има много добра техника, трябва да се работи на психологическо ниво, защото спортът е тежък и рискован, допълни той.
Боян Гетов, който за първи път участва в шампионата Hyundai Racing Trophy изненадващо се пребори за второто място в ралито. Въпреки че е опитен пилот, неговата цел беше да завърши състезанието успешно, да натрупа километри с автомобила и да се стикова с навигатора си Стефан Кънчев. „Емоцията беше доста голяма за нас. Етапите бяха доста трудни – карахме на дъжд, на сухо, на една от отсечките имаше и катастрофа пред нас, но опитът ми помогна“, разказа той.

Петър Гьошев също е смята, че представянето на Гетов е много добро, който е заложил на разумна и предпазлива езда, защото за него ралито е подготовка за следващите стартове от едномарковата надпревара.

Третото място в състезанието е успех за Гъркова. Тя призна, че дъждът силно я е притеснил, тъй като не й се е случвало досега да кара цяло рали в такива условия. „Виктория излезе малко по-плахо в началото, притеснена от водата по трасето. Но днес показа постоянство и времената й се подобриха. Върви почти рамо до рамо с Боян Гетов и мисля, че трябва да се гордее с това“, допълни той.

Изненадата на ралито е четвъртата позиция за водача от първия състезателен ден Денис Станчовски. Пилотът не скри разочарованието си, че заради излизането в канавката се е простил с надеждите за битка за златото. „Старахме се да наваксаме“, беше лаконичен той. Въпреки това наставникът Петър Гьошев е доволен от показаното от Станчовски. „Денис оправда очакванията ми да бъде много бърз, защото е беше много добре подготвен и мотивиран за ралито. Дори ме изненада, че в първия ден изпревари Симеон“, обясни той. Треньорът е на мнение обаче, че за 16-годишния пилот е рано да поддържа темпото на лидера в шампионата Симеонов. Така че не е изненада, че една малка грешка при това лошо време му е коствала твърде скъпо. „Състезанието обаче е безспорен успех за Станчовски“, категоричен е Гьошев.

На първата отсечка за деня – скоростният етап „Чумерна, с дължина 7.74 км, Симеон Симеонов поведе с 04:31.1, а Денис Станчовски изостана след него на 08.2 секунди, Боян Гетов финишира трети, а Виктория Гъркова четвърта.

На втория етап – Буйновци, 19.90 км, екипажът Денис Станчовски/Младен Карчев, които все още бяха водачи във временното класиране излетяха от пистата и паднаха в канавката заради хлъзгавото и кално трасе. За щастие и състезателите, и автомобилът са невредими, а благодарение на помощта на публиката, която им помогна да се върнат на пътя, те продължиха състезанието. Но това ги забави твърде много и те завършиха последни с почти 13 минути след тандема Симеон Симеонов/Йордан Йорданов, които убедително поведоха в състезанието. На втора позиция се наредиха Боян Гетов/Стефан Кънчев, трети са момичетата Виктория Гъркова/Велислава Павлова.

Симеонов безапелационно спечели и следващия етап – „Лазарци“ 1, 5.60 км, с време от 15:23.2 и 13.3 секунди преднина пред Станчовски, който се върна в състезанието и зае второ място. Боян Гетов и Виктория Гъркова са на трето и четвърто място.

На четвъртия етап „Лазарци“ 2, 5.60 km, късметът изневери на Симеонов, автомобилът му се подхлъзна, завъртя се и отиде в канавката, за щастие отново без поражения за колата и състезателите. Те с помощта на публиката се върнаха на пътя и продължиха надпреварата, но се класираха на четвърто място с изоставане от 05:38.6 след Станчовски, който се пребори за първото място в този етап с време от 03:59.3. На втора позиция завърши Боян Гетов, а Виктория Гъркова на трета.

Симеон взе и предпоследния етап – „Елена-Твърдица“, 29.00 км. Той постигна време от 21:55.3, Денис беше по-бавен от него с 31.3 секунди и финишира втори. След тях са Боян Гетов и Виктория Гъркова.

В последния етап power stage „Предела“, 24.00 км, Симеонов натисна силно газта и постигна изключителното пето време в генералното класиране (16:28.5), което затвърди и лидерството му в едномарковия шампионат. Станчовски финишира на 49.4 секунди след него, трети е Боян Гетов, а Виктория Гъркова – четвърта.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3295 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]