Симеон Симеонов се окичи със златото в третия кръг на Hyundai Racing Trophy

Тандемът Симеон Симеонов/Йордан Йорданов се окичи със златото на рали „Троя“ в Чанаккале, Турция, което се проведе този уикенд. Времето, което екипажът постигна в двата състезателни дни е 01:33:21.2. Така, на надпреварата, която е трети кръг от едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy, те заслужено завоюваха и трета поредна победа. Състезанието беше изключително динамично, а конкуренцията им дишаше във врата. За среброто се пребориха Денис Станчовски/Младен Карчев с време от 1:36:48.3. Бронзът взе дамското дуо Виктория Гъркова/Велислава Павлова с 1:42:21.5. Четвърти се нареди новият турски екипаж в надпреварата – Топрак Кандан/Ерхан Арикан, който премина трасето за 2:00:25.5. Освен това състезателите от Hyundai Racing Trophy заеха първите 4 места в клас RC5, а Симеонов е на трета позиция в клас „Джуниър“ на Балканския рали трофей. Станчовски пък е четвърти, а Кандан – пети. А в класирането за Българския национален рали шампионат Симеон е на второ място, Денис – на трето, Виктория – на четвърто, Топрак – на пето.

На церемонията по връчване на трофеите призьорите получиха награди от Николай Парасков, търговски представител на „Тотал България“, които са основен спонсор на Hyundai Racing Trophy

Треньорът на отбора Петър Гьошев е изключително доволен от екипажите и поведението на автомобилите Hyundai i20 Coupe R, на които се наложи да се справят при изключително тежки условия – 40-градусова жега, която буквално втечняваше асфалта, дълго трасе, с остри завои и бързи прави, както и много фракция. За него състезанието е успешно, а състезателите и колите са показали издържливост. „Изпълнихме целите, които си бяхме поставили по време на тренировките в Motorsport Academy, тандемите постигнаха много добри резултати. Добре се стиковаме като екип. Работим много върху пилотите и нещата се получават“, категоричен е той. Наставникът допълни, че отсечките на рали „Троя“ са били специфични и различни от това, на което са свикнали екипажите. Гьошев е изключително доволен от напредъка на Симеон Симеонов, който дава стимул на другите състезатели да стават по-добри. По думите му Денис Станчовски се развива с още по-бързи темпове, а резултатите и напредъка на Виктория Гъркова са отлични. За това, по думите му, помага и конкуренцията помежду им.

Симеонов спечели всички състезателни етапи през двата дни на надпреварата – през първия ден те бяха 5, а през втория 3, а общата дължина – 154,30 км. “Беше наистина трудно, но и много интересно за нас, предвид отсечките и тяхната специфика. Дори асфалтът не е като нашия. Но успяхме да се справим с това трудно изпитание, натрупахме ценни километри и опит“, каза шампионът след ралито. За него е важно, че с всяка отсечка научава нови неща и призна, че с навигатора му са се опитвали да дават колкото се може повече газ и да вдигат темпото постоянно и са успели да уцелят правилното съотношение между скорост и сигурност.

Денис Станчовеки се изкачи с едно място, като на предните две състезания 16-годишният пилот завършваше трети. В неделя той не отстъпи втората позиция на нито един от етапите. Това за него е голям успех и доказателство за бързото му развитие като пилот. „Състезанието беше трудно, отсечките – технични. Доволен съм, че сме на второ място, започваме вече да вдигаме темпото“, каза той.

Виктория Гъркова също се придвижи с едно място напред в шампионата, след като умело премина високотехничното трасе. Тя призна, че емоцията за нея е била голяма и е много щастлива от постигнатото, въпреки проблемите на една от отсечките в събота. „Преминахме препятствията, които ни предостави това рали. Беше добра тренировка за мен като пилот и за нас с Велислава като екип“, сподели тя. И двете момичета са категорични, че това им е било най-трудното рали, откакто са тандем, и са решени да напредват още в класирането.

Турският състезател Топрак Кандан се справи отлично с първото си рали състезание и е в чудесна кондиция и настроение. Преди да седне зад волана на Hyundai i20 Coupe R 18-годишният дебютант има опит в картинга и надпреварите V1 Challenge. „Много съм доволен от състезанието – искахме да даваме газ и последния етап го направихме, като в същото време бяхме внимателни“, сподели той. По-опитният му навигатор Ерхан Арикан също е щастлив от постигнатото и е с отлични впечатления от колата. „Много добър и стабилен автомобил, удовлетворени сме“, обясни той.

Първият състезателен етап в неделния ден – Assos, с дължина от 20,50 км, не поднесе изненади и екипажите запазиха подредбата си в класирането от събота. Симеон Симеонов/Йордан Йорданов постигнаха време от 12:47.3, Денис Станчовски/Младен Карчев преминаха отсечката за 13:26.9. Момичетата Виктория Гъркова/Велислава Павлова взеха трасето за 14:04.1, а Топрак Кандан/Ерхан Арикан за 14:59.9.

На втория – Apollon, с дължина от 14,70 км, Топрак повиши темпото си и успя да изпревари автомобила пред него по трасето. Тук Симеон също натисна газта и премина за 7:15.2, Денис го следваше плътно и постигна време от 7:32.0. Виктория взе отсечката за 7:49.3, а турският пилот за 8:08.0.

На третия етап – Redbull.com, с дължина отново от 20,50 км, дебютантът Топрак Кандан показа още по-добро темпо, и успя да се нареди трети пред дамския екипаж. Симеонов премина за 12:41.9, Станчовски за 13:18.6, Кандан е с време от 13:59.7 и Гъркова с 14:11.7.

В събота тандемите преминаха успешно пет етапа, като на последния и специален етап от деня – Troia Horse, който се проведе в центъра на града, състезателите по особено атрактивен начин показаха спортното си майсторство, докато слаломираха и правеха сложни фигури между препятствия от гуми.

Третият сезон на едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy ще продължи с още три състезания, първото от които е рали Твърдица-Елена на 15-16 юли, на 1-3 септември е рали Сливен и на финала рали „Стари столици” на 7-8 октомври.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3229 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]