Симеон Симеонов е шампионът на Hyundai Racing Trophy 2017, той е първи в клас RC5 в Националния рали шампионат на България за сезона

Екипажът Симеон Симеонов/Йордан Йорданов спечели шестия последен кръг за годината на Hyundai Racing Trophy, който се проведе на рали „Стари столици“ в Шумен този уикенд. Това е и шеста поредна победа за него в едномарковия шампионат и така той спечели титлата за сезона. 18-годишният пилот е трети в клас RC5 на ралито в Шумен и спечели първо място в генералното класиране в клас RC5 в Националния рали шампионат, следван от Денис Станчовски и Виктория Гъркова.

Симеонов премина 48-те състезателни километра в неделя за 01:02:16.8. Втори се класираха Денис Станчовски/Младен Карчев с 01:02:19.9 и трети Виктория Гъркова/Велислава Павлова с 01:15:28.7.

До последния момент битката между Симеонов и Станчовски беше напрегната – Симеон взе четири от петте отсечки, но до финалния етап изоставаше от Денис, който в събота натрупа сериозен аванс от 27 секунди. Развръзката дойде с последната отсечка, когато Симеон Симеонов стопи и последните секунди разлика между двамата пилоти, което му донесе победата. Те заеха и първо и второ място за купата за млади пилоти „Тодор Славов“, а Виктория Гъркова – трето. Екипажите на Hyundai Racing Trophy са втори в отборното класиране на Националния рали шампионат и то само на половин точка след първите.

На церемонията по връчване на трофеите победителите получиха парични награди от Николай Парасков – представител на „Тотал България“ – спонсор на шампионата.

Трасето и пътните условия затрудниха състезателите, макар че дъждът беше по-слаб от предния ден, пътната настилка беше мокра, хлъзгава и кална. На места се бяха образували огромни локви с предпоставки за аквапланинг. На две от отсечките екипажите се бориха с макаданово трасе, което преминаваха предпазливо, решени да завършат успешно.

Победителят Симеонов призна, че мократа настилка не е сред любимите му и трудно се отпуска да натисне газта. Това е била и причината той да изостане от Денис в събота. „Казах си, че днес, каквото и да става, трябва да се престраша да бъда бърз. И го направихме още на първата отсечка – с по-късни спирания, с по-голяма скорост. Това ни помогна да спечелим“, обясни той. 18-годишният състезател е доволен от представянето си през този сезон и смята да го подобри през следващия.

Той ще работи усилено да промени стила си при старта на състезанията и да кара бързо от самото начало, за да не му се налага да наваксва впоследствие. Пилотът е изключително благодарен на треньорите от Motor Sport Academy и екипа на Hyundai Racing Trophy за успехите си и се надява догодина да се състезава в по-горен клас. Симеонов поздрави Станчовски за бързия му напредък. „Този формат показа, че много помага на такива млади момчета като нас да се развиваме“, каза Симеонов.

16-годишният Денис от своя страна също сподели, че е много признателен на спортната платформа. „Тя ми даде наистина много. Всичко, каквото съм постигнал, е благодарение на автомобила Hyundai i20 Coupe R и на моите треньори Петър Гьошев и Георги Гвоздейков“, допълни той. Пилотът също разказа, че състезанието е било трудно за него, но той е бил нахъсан да победи.

Станчовски, който винаги е много концентриран, е много уверен и на мокро трасе. Това ясно се видя от времената, които показа, особено в събота. Той показа и че е по-сигурен в собствените си сили и в стиковането с колата и навигатора Младен Карчев.

Виктория Гъркова е доволна от представянето си и успешното завършване на сезона. Тя е категорична, че ще продължи да се развива. „За мен беше чест да съм част от Hyundai Racing Trophy. Необходими са тренировки, усилия и усърдност“, каза тя.

На петата отсечка и първа в неделя „Пивовара“ 1 – 12.3 км, поведе Симеон Симеонов, който даде с 6 секунди по-добро време от Денис Станчовски. Те финишираха съответно с 09:04.4 и 09:10.4. Трета завърши Виктория Гъркова с 10:06.9.

На шестия състезателен етап „Лозево“ 1 – 7.1 км, отново пръв финишира Симеонов с време 06:03.6, като продължи да намалява разликата с водача в класирането до този момент – Станчовски, който постигна 06:09.1. На трето място беше Гъркова с 06:37.3.

Седмата отсечка „Пивовара“ 2 – 12.3 км, донесе победа на екипажа Симеон Симеонов/Йордан Йорданов с 08:32.0. Така те още повече скъсиха дистанцията с тандема Денис Станчовски/Младен Карчев, които финишираха с време от 08:46.1. Момичетата Виктория Гъркова/Велислава Павлова претърпяха инцидент. Те се удариха с висока скорост в мантинелата и крайпътно дърво, но въпреки това успяха да се върнат в състезанието и завършиха с 14:52.3. Виктория разказа, че дъждът силно я е притеснявал, защото няма опит в подобни условия, ударът я е разконцентрирал, но с нейната навигаторка са успели да се съвземат бързо.

На осмия състезателен етап „Лозево“ 2 – 7.1 км, Денис натисна повече газта, за да се опита да задържи лидерското си място в крайното класиране на ралито и успя да завърши с 2 десети по-бързо от Симеон. Те постигнаха времена от 05:41.8 и 05:42.0. Виктория вече беше преодоляла стреса от предната отсечка и механиците ремонтираха колата й. Тя завърши трета с 06:47.2.

Деветата заключителна отсечка „В. Великов“ – 9.5 км, беше и решаваща за финалното подредба в състезанието. Симеон Симеонов показа шампионска езда и завърши с първо време от 06:18.5, което го изведе начело в крайното класиране на състезанието и затвърди титлата му в едномарковия шампионат. Денис Станчовски, който до последно го притискаше, изостана с 6 секунди и постигна 06:24.7. На трето място в етапа и във финалната подредба се нареди Виктория Гъркова с 07:35.1.

В събота Денис Станчовски успя да вземе три от четирите етапа, а Сименон Симеонов подчертано внимаваше за автомобила си в изключително неприятното мокро време, което направи настилката трудна и опасна.

Рали „Стари Столици“ се състоя на 7 и 8 октомври в Шумен, имаше 9 състезателни отсечки с обща дължина от 80,90км. Откриването и награждаването се проведоха по традиция пред Община Шумен.

Hyundai Racing Trophy – рали "Стари Столици" 2017

Симеон Симеонов е новият шампион на Hyundai Racing Trophy 2017 и шампион в клас RC5 в Националния рали шампионат на България за тази година след като спечели рали „Стари Столици“ в Шумен. Другите двама пилота Денис Станчовски и Виктория Гъркова се наредиха съответно на второ и трето място в същата категория в генералното класиране. Тимът на едномарковия шампионат спечели престижното второ място в годишното отборно класиране на Националия рали шампионат за 2017 г. само с половин точка разлика от първия.

Публикувахте от Hyundai Bulgaria в 8 октомври 2017 г.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]