Сензационален Ожие взима победата в рали Сафари

Себастиен Ожие и Венсан Ландес са победителите в тазгодишното издание на рали „Сафари“ в Кения. Зад тях се наредиха Кале Рованпера/Йоне Халтунен и Елфин Еванс/Скот Мартин, подсигурявайки тотална доминация на екипажите на Toyota Gazoo Racing в африканската надпревара.

Френската легенда, която през този сезон има три победи от пет участия, стартира деня със сериозна атака в опит да възстанови изгубеното си време от последния етап от вчерашния съботен ден. Още в първата отсечка за деня обаче, Ожие допусна грешка и буквално отнесе вратата на багажника на своя Yaris Rally1.

Това му струваше ценни секунди, като авансът му спрямо Рованпера намаля на 8,6 секунди, с оставащи пет специални етапа до края на надпреварата.

В следващия етап Ожие успя да „закърпи“ положението, слагайки добре познатия найлон, за да покрие липсващия елемент в задната част на автомобила. Въпреки че не разполагаше със задно крило, това явно не притесняваше драстично Ожие, който веднага след инцидента записа етапна победа. След края на сутрешните минавания, авансът му спрямо Рованпера бе 13,6 секунди.

Следобедните неделни минавания допринесоха за още по-голяма драма. Всичките екипажи на Toyota Gazoo Racing се оплакваха от много прахуляк в купето и двигателите на границата от прегряването. Ожие отново бе сполетен от драматичен момент в предпоследната отсечка от ралито, след като пристигна на часовата контрола със счупено предно стъкло. Това допълнително му струваше ценно време, като преследвачът му Кале Рованпера се намираше на едва 9,2 секунди преди старта на пауър стейджа.

От отбора позволиха на младия финландец да атакува своя съотборник и съперник, но в пауър етапа не успя да запише достатъчно добро време, за да се качи на първата позиция. В крайна сметка те завършиха с разлика от едва 6,7 секунди.

„Невероятно рали! Дори и в пауър етапа, камък се заби в стъклото ми. Трябваше да се борим с доста проблеми и като цяло можеше да имаме по-уверено темпо, ако не бяха те. Имахме на момента доста малши шансове, но успяхме да стигнем до финала“, обясни Себастиен Ожие.

Кале Рованпера, който успя да увеличи аванса си в шампионата на 37 точки спрямо Тиери Ньовил, така и не успя да изкочи на първата позиция, въпреки че темпото му беше много близко до това на Ожие.

„Винаги искаш да се бориш за победата, но в крайна сметка направихме възможно най-доброто състезание, имайки предвид, че стартирахме първи по трасето в петък. Като цяло не мисля, че уикендът мина зле за нас; успяхме да спечелим важни точки в битката за титлата“, коментира Кале Рованпера.

Желанието на Такамото Катцута да прескочи третия Елфин Еванс и да се качи за трета поредна година на подиума на рали „Сафари“ така и не се получи. Японецът получи повреда в хибридната система. В крайна сметка четвъртият пилот на японския тим завърши на четвърто място с изоставане от 25,3 секунди спрямо уелския си съотборник.

Дани Сордо успя да се пребори с проблемите си с хидравликата в последната отсечка преди обедния сервиз, за да завърши надпреварата на петото място.

От Танак, Пиер-Луис Лубе и Тиери Ньовил са шести, седми и осми в генералното класиране, като и тримата имаха сериозни проблеми през целия уикенд.

Каетан Каетанович успя да запише своята втора победа в рали „Сафари“. Полякът, който е зад волана на Fabia Rally2 Evo, достигна до финала с аванс от над единадесет минути пред втория Мартин Прокоп. На трето място завърши кенийският състезател Карл Тундо.

„Усяхме отново! Чувството е невероятно. Хубаво бе да сме отново тук. Всичко изглеждаше лесно, но не беше. Благодаря на отбора ми и на Мачие. Мисля, че се справихме добре“, коментира Каетан Каетанович.

През следващия месец световният рали шампионат се завръща в Европа за ултрабързото рали „Естония“, което ще се проведе в дните 20-23 юли.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3295 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]