Себастиен Ожие удължи значително аванса си в рали Монте Карло след проблеми за Елфин Еванс

Себастиен Ожие и Венсант Ланде продължиха своето перфектно представяне от четвъртък и днес. Дуото на Toyota Gazoo Racing успя да спечели всичките три сутрешни минавания, като към момента техния аванс спрямо най-близките им преследвачи е от 32,7 секунди.

Сравнително топлото време във френските Алпи улесни избора на гумите на екипажите. Абсолютно всички заложиха на сликовите смеси на Pirelli, като единствено Ожие реши да вземе със себе си само една резервна гума. По-късно се оказа, че тази стратегия на французина се оказа изключително печеливша позволявайки му да бъде една идея по-лек от своите конкуренти.

Това предимство обаче продължи едва един етап. В последните две отсечки преди обедната зона за смяна на гуми той изгуби допълнителната хибридна мощност, което го превърна в лесна мишена за Елфин Еванс и бе принуден да кара на ръба през цялото време.

Уелсецът бе най-близкия пилот до Ожие, но така и не успя да се възползва от проблемите на французина. По-късно в последния предиобеден етап Еванс спука гума, която го изпрати на далечната пета позиция оставяйки своя съотборник да продължи надпреварата със завиден аванс спрямо Тиери Ньовил.

Първите три днешни етапа определено не се развиват така както очакваше Ньовил. Белгиецът се оплакваше от настройките на окачването на своя i20 Hybrid Rally1 и в последната отсечка спука гума, която за щастие не повлия значително неговото представяне.

На трето място и на едва 1,8 секунди зад пилота на Hyundai Motorsport се намира Кале Рованпера. Световния шампион за 2022 определено не се чувства комфортно в рали „Монте Карло“, като дори допусна грешка в SS4 Puget-Théniers / Saint-Antonin 1 (19.79 км) удряйки своя GR Yaris Rally1 в мантинелата. За щастие щетите не са големи, но определено ще афектират представянето на неговия автомобил на правите и бързите завои.

С изоставане от 5,7 секунди зад Рованпера и с 40,2 секунди зад лидера Ожие е От Танак. Естонеца определено се е фокусирал върху това да опознае своя автомобил, като въпреки карането си на сигурно шансове да се качи на подиума са доста реалистични.

Елфин Еванс и Дани Сордо затварят челната шестица пред един неуверен в карането си Есапека Лапи. Финландеца в момента разполага с преднина от 0,5 секунди пред Такамото Катцута, който към момента няма проблеми.

Най-големия губещ днес определено е Пиер-Люис Лубе. Французина трябваше да кара без серво в последния етап което го свали с две позиции.

В WRC2 категорията най-бързо също продължава да е вчерашния лидер Николай Грязин. Руснакът има аванс от 22,7 секунди пред втория Йоан Росел. На трето място се намира Стефан Лефевр, който изостава с 9,9 секунди зад своя сънародник.

Следобедните минавания започват от 15:23 ч. с 18,33 километровата отсечка Roure/Roubion/Beuil.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]