Себастиен Ожие с пета поредна победа на рали Монте Карло

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия започват сезон 2018 с повече от подобаващ начин записвайки пета поредна победа в 86-тото издание на рали „Монте Карло“.

Екипажът на М-Спорт поведе в класирането още от самото начало на надпреварата въпреки завъртането си по време на един хаотичен заледен първи етап. Заедно с От Танак и Райго Молдер французите си спретнаха една интересна битка в петък и събота, като допълнителна интрига даде още едно завъртане на Ожие в петък.

„Винаги сме се изправяли с трудни условия на рали „Монте Карло“, но през тази година те бяха наистина екстремни – коментира Ожие. – Никога не съм имал толкова големи затруднения при изборът ми на гуми.

„Мисля че, всички направиха грешки през този уикенд, включително и аз. Но, бе почти невъзможно да направиш перфектно каране. През този сезон конкуренцията ще е по-силна от всякога!“

В неделя разликата между Ожие и Танак бе от 45 секунди като до края на деня пилотът на М-Спорт показа добро темпо завършвайки надпреварата с аванс от 58.3 секунди.

На трето място завършва Яри-Мати Латвала, подсигурявайки качване на стълбичката за Тойота на два техни автомобила.  Финландецът в началото трябваше да се бори със своя сънародник и съотборник Есапека Лапи, но спукана гума изпрати младият пилот в директна битка с Крис Мийк, Тиери Ньовил и Елфин Еванс за четвъртата позиция. Лапи направи и още една „фатална“ грешка в последният пауър етап от ралито, което го прати на седма позиция в генералното.

Така Крис Мийк завърши рали „Монте Карло“ без големи драми на четвърта позиция, докато Тиери Ньовил направи невероятен последен спринт в битката за пето-то място, преборвайки се с Елфин Еванс.

Бриян Буфие и Крейг Брийн затварят челната деветка, докато победителя в WRC2 Ян Копецки завърши на десета позиция в генералното класиране. Детето чудо Кале Ровампера, който не бе заявен за WRC2, завърши в първото си рали „Монте Карло“ на единадесета позиция в генералното класиране.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]