Себастиен Ожие спечели 57-мото рали Португалия

Себастиен Ожие и Венсант Ланде спечелиха тазгодишното издание на рали „Португалия“. Френския екипаж триумфира след тежка битка до последния момент с От Танак и Мартин Ярвеоя побеждавайки екипажа на Hyundai Motorsport с 7,9 секунди.

С това си постижение на рали „Португалия“ Себасиен Ожие се превръща и в най-успешния рали пилот в историята на надпреварата успявайки да подобри рекорда на Марку Ален за най-много победи.

Пет различни пилота оглавиха класирането през изминалия уикенд. Себастиен Ожие пое тази роля в събота, след инцидент с временния лидер Кале Рованпера, който заби своя GR Yaris Rally1 в канавката.

Ожие стартира неделния ден с аванс от 11,9 секунди пред От Танак, като задачата му в неделя бе да опази тази разлика спрямо естонеца до самия край. След първите минавания през класиките „Кабесейраш до Басто“ и „Фафе“ пилотът на Toyota Gazoo Racing успя да увеличи преднината си на 13,6 секунди. При второто минане през „Кабесейраш до Басто“, което е и предпоследния етап от ралито, Танак успя да запише с 3,5 секунди по-добро време от Ожие, като така разликата между двамата остана на 10,1 секунди преди финалния пауър етап.

Битката за победата в 57-мото издание на рали „Португалия“ се реши в пауър етапа. От Танак записа второ най-добро време, което бе с 2,2 секунди по-добро от това на Себастиен Ожие. За съжаление на естонеца тази разлика не бе достатъчна за да се изкачи на първата позиция.

„Нямам нищо против Марку Ален. Той е легенда. От много години ме питат, кога ще подобриш рекорда му? Като цяло уикенда не бе много добър за отбора, но за нас се разви добре и се радвам, че мога да донеса важни точки“, разясни Себастиен Ожие.

Завършилия на второ място От Танак записа в рали „Португалия“ най-добрия си резултат от както се завърна в редиците на Hyundai Motorsport. Въпреки своята втора позиция естонеца в същност добавя най-много точки към своя актив в битката за титлата. Танак си тръгва от Португалия с 26 точки, докато Ожие с 25.

Лидера в шампионата Тиери Ньовил, който завърши на трето място, записа 24 точки. Неговата преднина в битката за титлата спрямо Елфин Еванс е вече от 24 точки.

Челната петица се затваря от един все по-набиращ скорост Адриен Формо и Дани Сордо, които завършиха с разлика от почти минута един от друг.

На последното шесто място при Rally1 автомобилите завърши Елфин Еванс. Уелсецът имаше проблеми и в неделя. Оказа се, че неговия GR Yaris Rally1 е имал теч на охладителната система и той трябваше да направи невъзможното за да достигне до финала на надпреварата.

В WRC2 победата взе Ян Соланс, който победи с едва 3,2 секунди Джош МакЪрл. Двамата се бориха до последния километър, но испанеца, който записа и първата победа в WRC2 за новата Toyota GR Yaris Rally2, бе по-бързия от двамата. На трето място в тази категория завърши Лаури Йона на почти две минути зад битката за първото място.

Въпреки че, не бяха заявени за WRC2 в същност Николай Грязин и Константин Александров са най-бързия екипаж зад волана на Rally2 автомобил. Българо-руският екипаж завърши рали „Португалия“ с преднина от 4,5 секунди пред Ян Соланс / Родриго Санхуан.

Световния рали шампионат продължава своята поредица от макадамови ралита. В дните 30 май – 2 юни ще се проведе още една макадамова класика в лицето на рали „Сардиния“. Италианската надпревара за поредна година се очаква да бъде ключова в битката за титлата при екипажи и отбори.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]