Себастиен Ожие спечели рали Хърватска след един изключително драматичен ден

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия спечелиха третия кръг от световния рали шампионат рали „Хърватска“. Битката в асфалтовото рали бе изключително оспорвана до последният етап, като в крайна сметка френския екипаж победи съотборниците си Елфин Еванс и Скот Мартин връщайки си първото място с аванс от едва 0,6 секунди. Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге за съжаление не успяха днес да притеснят значително екипажите на Toyota и завършиха на трето място.

Днешният неделен ден започна с бърз щурм от страна на Елфин Евънс, който взе етапната победа и започна да намаля изоставането си спрямо Ожие. В следващият етап великобританецът записа още едно топ време, което му позволи да прескочи французина излизайки начело в класирането с аванс от 2,8 секунди. В SS19 Ожие записа с 1,1 секунди по-слабо време от съотборникът си, като разликата им преди последната отсечка бе от 3,9 секунди. В пауър етапа Ожие записа най-бързото време, като детронира своя съоборник и взе максимума от бонус точките благодарение на топ времето си.

Представянето на Ожие бе повече от феноменално, но денят му определено не мина по мед и масло. В прехода между SS17 и SS18 той бе участник в ПТП, което допринесе и за щети по неговият Yaris WRC.

Малко по-късно дори се появи видео в което той е в пререкание с местната полиция, като дори бе напът да сгази един от полицаите. Въпреки това забавяне Ожие успя да стигне навреме за старта на етапа. Не е ясно дали след този инцидент ще има административни последствия за победителя на рали „Хърватска“, но със сигурност Жулиен Инграсия трябваше да носи защитни очила заради прахуляка навлизащ в колата.

Елфин Евънс бе също изключително бърз през целия уикенд, като шансовете му да вземе победата днес бяха изключително големи. Според великобританецът грешка в заходът му за последният завой в пауър етапа му коства част от победата.

„Този последен завой! Влязох във фракцията и изцяло пропуснах следващия завой. Не изгубихме всичко точно там, но определено изгубихме секунда именно там. Жалко, но битката беше тежка през целия уикенд. Свалям шапка на Себ за това време в последния етап“, разяснява Еванс.

Третият претендет за победата през този укенд не успя да догони своите съперници. Тиери Ньовил не успя да намали щетите породени от грешната стратегията с гумите от събота. Днес въпреки това той бе изключително близо до темпото на Евънс, като дори спечели предпоследният етап от ралито.

„Натисках изключително много и за съжаление пропуснах един разклон, което ми коства три секунди – коментира Тиери Ньовил. – Дадохме всичко от себе си. Бях на ръба през цялото време и същевременно се наслаждавахме на карането си. Мартейн свърши добра работа, това рали бе доста трудно за навигаторите. Доволен съм, че сме тук.“

Благодарение на представянето си тук и тримата пилоти от челната тройка влязоха и в топ три на класирането в шампионата. Себастиен Ожие повежда в класирането с 61 точки. Тиери Ньовил разполага с актив от 53 точки, докато Елфин Евънс е с 51.

Завършилия на четвърто място в рали „Хърватия“ Ойт Танак за съжаление не успя да се намеси в челото. Така той има актив от 40 точки, което го праща и на четвъртото място в шампионата при пилотите.

Освен впечатляващата битка в челото рали „Хърватия“ бе белязана и от повече от доброто представяне на дебютанта Адрине Формо, който в едва първото си рали при „големите“ завърши на пета позиция. Днес той имаше задачата просто да достигне до финала, но грешка във втората отсечка за деня бързо стопи авансът му спрямо Такамото Катцута, който направи поредното впечатляващо време прескачайки Гас Грийнсмит в битката за шесотото място.

В следващите два етапа Формо успя да си възвърне ритъма и в крайна сметка завърши състезанието с аванс от 22,1 секунди пред Такамото Катцута. На 27 секунди зад японеца и с проблеми със спирачките завърши Гас Грийнсмит. Крейг Брийн затваря челната осмица с изоставане от над четири минути и половина от челото.

Победител в WRC2 е Мадс Остберг с навигатор Ериксен Торстейн. Заводския екипаж на Citroen бе изключително силен през целия уикенд. Само и единствено Николай Грязин и Константин Александров можеха да им се противопоставят, но загуба на хидравлката в събота ги извади от битката. Те всепак трябваше да влязат в челната тройка в WRC2, но инцидент в предпоследният етап от състезанието ги принуди да отпаднат.

Именно заради техният инцидент организаторите трябваше да спрат етапа и да дадат служебни времена на голяма част от екипажите стартиращи зад руснаците. Така на второ място в WRC2 завърши Теемо Сунинен, следван от Марко Булациа.

Победата в WRC3 е за Каетан Каетанович с аванс от над минута пред Емил Линдхолм. Фаворита Йоан Росел за съжаление завърши на трето място с изоставане от над две минути и половина от челото.

Следващия кръг от световния рали шампионат е рали „Португалия“ в дните 20-23 май.

Шампионат при пилотите

Шампионат при производителите

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]