Себастиен Ожие спечели рали Хърватска след уникален обрат

Себастиен Ожие и Венсант Ланде спечелиха тазгодишното издание на рали „Хърватска“. Екипажът на Toyota Gazoo Racing успя днес да се изкачи от трето на първо място, след като Тиери Ньовил / Мартейн Видаге и Елфин Еванс / Скот Марти имаха проблеми.

След три дни изпълнени с много екшън, всичко изглеждаше, че битката за победата ще се реши в последния момент между Ньовил и Еванс. В SS18 Zagorska Sela – Kumrovec Ньовил се удари след грешно подадена записка от страна на Видаге. Двамата успяха да продължат до финала на етапа, но изгубиха над 20 секунди и задното крило на своя i20 N Rally1.

В същата отсечка Еванс също допусна грешка, завъртайки се със своя GR Yaris Rally1. За негово щастие автомобилът му бе невредим, но завъртането също му коства над 20 секунди.

Тези грешки автоматично поставиха Себастиен Ожие на първата позиция само два етапа преди финала на ралито. Французина успя да удържи на атаката на Еванс, като така двамата завършиха надпреварата с разлика от 9,7 секунди в полза на осемкратния световен рали шампион.

„Уикендът бе тежък. Ние знаехме, че ще ни е трудно поради стартовата ни позиция. Не се предадохме въпреки това и натискахме другите през цялото време. Не помня да съм имал толкова много моменти в едно рали, но пък е хубаво, че взех победата за отборът“, разясни Ожие, който с това постижение достигна своето стотно качване на подиума.

Окупацията на първо и второ място в генералното класиране за екипажите на Toyota Gazoo Racing определено дава добър брой точки на японския тим. Те увеличават преднината си пред Hyundai Motorsport със седем точки.

При пилотите Тиери Ньовил запазва първото си място в битката за титлата. Двамата с Елфин Еванс спечелиха по 18 точки всеки, което запазва разликата им от 6 точки непокътната.

„Така са нещата. Имахме добри няколко дни, но за съжаление на края нещата не преминаха добре. В крайна сметка взехме важни точки, което не е чак толкова зле. Искахме да натиснем повече в пауър етапа, но когато ни липсва задното крило колата е неоправляема“, разясни белгиеца.

Бетониралият се на четвърто място От Танак завърши рали „Хърватска“ именно на тази позиция. Естонеца днес имаше момент, от който обаче успя да се възстанови бързо. Неговият преследвач Адриен Формо, за съжаление, отпадна в същата отсечка, в която имаха проблеми Тиери Ньовил и Елфин Еванс. Пилотът на M-Sport Ford удари едно от устройствата против изсичане на завоите, с което повреди своя автомобил. За щастие той успя да продължи, но уви, изпадна назад в класирането.

Такамото Катцута затваря челната петица в рали „Хърватска“, като си тръгва от надпреварата със седем точки, след като бе най-бързият пилот в супер неделята. Зад него на шесто и седмо място завършиха Андреас Микелсен и Грегоар Мунстер.

Следващият кръг от световния рали шампионат е рали „Португалия“, което ще се проведе в дните 9 – 12 май.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]