Себастиен Ожие спечели рали „Монте Карло“ 2017

AP-1QV8JYB9S2112_Sebastien_Ogier

Виж резюме от последния ден на Ред Бул ТВ (линк).

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия преминаха успешно през последния ден записвайки своята поредна победа в рали „Монте Карло“. За разлика от последните години, шампионското дуо постигна това зад волана на Фиеста WRC и с преднина от над две минути пред най-близките си преследвачи.

След като пое лидерството още в събота, поради удара на Тиери Ньовил в бетонен блок, Ожие заложи на сигурно и стабилно темпо в неделния ден, имайки  в предвид двете изключително тежки минавания през легендарния връх „Кол де Турини“.

„Чувствам се много добре- коментира Ожие. Чувството да победиш в „Монте Карло“ винаги е било едно от най-добрите. За разлика от предходните години, през тази изпитахме най-голямото си предизвикателство.

„Доволен съм че, сме тук на подиума. Щастлив съм за целия отбор, който си заслужи победата напълно. Ние никога нямаше да спечелим ако те не бяха ни дали една много добра кола, затова честито на тях.“

Яри-Мати Латвала и Мика Антила завършиха на втора позиция, записвайки първото качване на стълбичката за Тойота след  17 годишно отсъствие от шампионата.

Последния и най-кратък ден от рали „Монте Карло“ не мина никак лесно за част от участниците. Най-големите потърпевши бяха От Танак и Мартин Ярвеоя, които изгубиха изключително много време с проблеми в двигателя на тяхната Фиеста WRC, което им коства второто място в генералното класиране.

FIA World Rally Championship / Rallye Monte-Carlo Power Stage …

Ott Tänak / Martin Järveoja (M-Sport WRT) securing P3 (with a broken engine) in #WRC style 👊🏼
#RallyeMonteCarlo

Публикувахте от WRC в 22 януари 2017 г.

„Хубаво е че сме тук- заявява успокоително Танак.- За момент не знаехме дали ще успеем да стигнем до финала, но екобуст двигателя със сигурност доказа своята здравина. В крайна сметка добавихме още драма в последния ден от ралито.

„Разбира се е жалко че имахме проблеми, но все пак това е „Монте Карло“. На ясно сме че, това е трудно състезание и сме удовлетворени от нашето представяне. Колата е много добра, за пръв път се чувствам така уверен в толкова променливи условия.“

AP-1QV8HPJ1H1W11_Dani_Sordo

Най-добре представилият се екипаж на Хюндай бе този на Дани Сордо и Марк Марти. Испанското дуо завърши така трудното за тях състезание на четвърта позиция и с пасив от 38 секунди зад Танак/Ярвеоя.

Едно от най-впечатляващите карания за тазгодишното издание на рали „Монте Карло“ е това на Крейг Брийн и Себ Маршал, които завършиха на пета позиция зад волана на остарелия Ситроен DS3 WRC. Екипажът на Ситроен си спретна една доста интересна битка със Сордо/Марти, но в крайна сметка испанците надделяха завършвайки рали „Монте Карло“ на 12 секунди пред Брийн и Маршал.

„Условията бяха невероятно трудни- коментира Крейг Брийн, чийто спомагателен пилот бе Мико Хирвонен. – Предполагам за това Кол де Турини е толкова иконично място! За последния ден се двуомяхме доста, дали да не сложим зимни гуми, но решихме да останем със сликовете, което в крайна сметка не бе най-добрия избор. Въпреки това ние сме доволни от нашия резултат.“

Елфин Еванс и Дан Барит затварят челната шестица, следвани от победителите в WRC2  Андреас Микелсен и Андрес Яаегер.  Ян Копецки завърши на второ място в категорията, следван от Бриан Буфие. Тиери Ньовил и Юхо Ханинен завършиха рали „Монте Карло“ на петнадесета и шеснадесета позиция.

Следващото предизвикателство за екипажите на WRC е също едно легендарно състезание,  снежното Рали Швеция (9-12 Февруари).

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]