Себастиен Ожие спечели рали Каталуния, Toyota спечелиха титлата при отборите

Себастиен Ожие и Бенджамин Вейлас записаха своята първа победа през сезон 2022 на рали „Каталуния“ в Испания. С това постижение френското дуо успя да помогне и на своя отбор Toyota Gazoo Racing да спечели световната титла при производителите за втора поредна година и шеста в историята на японския производител.

Въпреки, че Ожие участва през тази година със съкратена програма, това не му попречи да покаже своята класа през изминалия уикенд. Той записа 16 от 19 етапни победи завършвайки асфалтовото рали с аванс от 16,4 секунди.

Това е първата победа на Бенджи (Вейлас) и се радвам за него – коментира Ожие. – Фантастично е, че взехме тази победата, най-вече защото този уикенд бе от изключителна важност за отбора. Не винаги е лесно да постигаш подобни резултати за това, честито на отбора на Toyota Gazoo Racing.

Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге завършиха испанското рали на второ място прескачайки вторите Кале Рованпера/Йоне Халтунен в последната отсечка на съботния ден. В неделя белгийското дуо успя да удържи своята позиция и в неделя записвайки дори и етапна победа при първото минаване през класиката Riudecanyes. Рованпера и Халтунен останаха на трето място залагайки на сигурно в последните няколко етапа от надпреварата, след като при първото минаване през Riudecanyes спукаха гума.

От Танак и Дани Сордо затварят челната петица, като нито един от двамата не успя да притесни челната тройки през целия уикенд. Двамата имаха сериозни проблеми с техниката за пореден път с редица технически проблеми и трудности с настройването на своите автомобили.

В подобна ситуация се намираше и Елфин Еванс, който завърши състезанието на шеста позиция. Уелсецът определено имаше проблеми с поддържането на добро темпо, а в неделя той също спука гума в отсечката Riudecanyes.

Такамото Катцута и Адриен Формо са седми и осми изкачвайки се с по една позиция вчера благодарение на своя съотборник Крейг Брийн, който също спука гума. Пилот номер едно на Ford M-Sport завърши последното състезания със своя навигатор Пол Нейгъл на девета позиция в генералното класирана.

Пиер-Люис Лубе остана на десета позиция пред победителя в WRC2 Темо Сунинен. На второ място в WRC2 остана Йоан Росел следван от Николай Грязин.

Следващия и последен кръг от световния рали шампионат през този сезон е рали „Япония“, което ще се проведе в дните 10-11 ноември.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]