Себастиен Ожие спечели в Сардиния

Снимки: RedBull Content Pool

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия спечелиха рали „Сардиния“ подсигурявайки първо и второ място за Toyota Gazoo Racing, благодарение на второто място на Елфин Еванс.

Преди старта на състезанието никой не очакваше, че Ожие има сериозни шансове за да се бори за победата с оглед стартовият му ред. Като лидера в шампионата той трябваше да стартира пръв по трасето в петък изчиствайки идеалната линия по етапите на италианското макадамово рали. Именно поради това до края на петъчния ден изоставането му спрямо лидера От Танак бе малко над половин минута.

В събота французина вече можеше да прави топ времена при смяната на стартовата си позиция, но времето което трябваше да навакса бе изключително голямо. Удар в камък за Танак извади лидера от строя, а намиращият се на второ място Дани Сордо също трябваше да отпадне след обръщане на своя автомобил.

Ожие се възползва от проблемите на пилотите на Huyndai Motorsport пред себе си и взе своята 52-ра победа в кариерата.

„Когато идвахме насам знаейки, че ще стартираме първи по етапите си мислихме, че е по-добре да си бяхме стояли в къщи – разясни Ожие. – Свършихме добра работа повреме на тестовете преди това и колата вървеше доста по-добре от Португалия.

„Имахме невероятен петъчен ден, а в събота успяхе да се върнем отново в челото. В последния момент в пауър етапа имах проблеми с двигателя заради водното препятствие, но в крайна сметка оцеляхме за сметка на няколко изгубени секунди.“

Завършилия на второ място Елфин Еванс също се справи изключително добре донасяйки важни точки за себе си и за отбора. В неделя той поработи допълнително върху настройките на своя Yaris WRC и успя да смъкне малко от изоставането си спрямо Ожие благодарение на етапните победи които записа. В пауър етапа той също имаше проблеми с водното препятствие изгасвайки своя автомобил и изгубивайки около 20 секунди без да може да запали. Разликата между двамата съотборници в шампионата продължава да бъде малка. Себастиен Ожие вече разполага с 106 точки докато Еванс е с 95.

На трето място в генералното класиране завърши Тиери Ньовил, което до някаква степен бе утешнителната награда за поредното изключително лошо състезание за Hyundai Motorsport. Белгиеца също увеличи броя на точките (77 т.) си в борбата за титлата, но неговите съперници от Toyota Gazoo Racing започнаха да се откъсват.

Поледния оцелял пилот с WRC автомобил е Такамото Катцута, който завърши рали „Сардиния“ на четвърто място. Японеца за втори пореден път записа подобно класиране, което допълнително помогна на отбора му да увеличи аванса си в битката за шампионата с цели 59 точки.

Toyota Gazoo Racing си тръгва от Италия с 231 точки, докато Hyundai Motorsport имат 182.

Битката в WRC2 продължи да бъде изключително интересна и в неделя. Мадс Остберг успя да превъзмогне множеството спукани гуми и проблеми връщайки си първата опзиция още в първия етап за деня. Във втория обаче, той отново спука гума, което му коства цели 17,4 секунди изпадайки отново на второто място. В предпоследния етап от ралито норвежецът направи повече от брутална атака намалявайки изоставането си на едва 2,1 секунди. В пауър етапа той не успя да се пребори с победителя Яри Хутунен, но определено има какво да каже на Pirelli. На трето място в тази категория завърши Мако Булачиа Уилкинсон.

В WRC3 победата е за Йоан Росел, следван от Пепе Лопес и Ян Солас.

Следващия кръг от световния рали шампионат е рали „Сафари“ в дните 24-27 юни.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]