Себастиен Ожие поема челото в рали Сафари

Снимки: RedBull Content Pool и интернет

Себастиен Ожие и Венсант Ландес са лидери след края на петъчния ден от рали „Сафари“. Дуото на Toyota Gazoo Racing успя да преодолее леките затруднения с хибридната система на автомобила си по време на сутрешните отсечки.

До обедния сервиз, техните преследвачи Кале Рованпера/Йоне Халтунен отстъпваха само с 2,5 секунди. В първата отсечка след обяд, Ожие успя да изгради сериозна преднина пред Рованпера, записвайки с 15,3 секунди по-добро време. Към края на деня французинът увеличи преднината си, завършвайки с аванс от 22,8 секунди.

Денят премина добре, въпреки проблемите с хибридната система„, коментира Ожие, който реши да носи само една резервна гума за вторите минавания през деня. „Опитах се да натисна от самото начало и се забавлявах доста в първите два етапа. За следобедните минавания чувствах, че мога да карам само с една резервна гума. Радвам се, че този риск се оказа успешен.“

Лидерът в шампионата Кале Рованпера се оплака от недозавиване през следобедните отсечки и не бе доволен от настройките на автомобила си. Като допълнение той трябваше да бъде и първия пилот по трасето разчиствайки пътя.

На трето място днес е Ефлин Еванс чиито резултат помага на Toyota Gazoo Racing да си осигурят първите три позиции в класирането към момент на едно от най-трудните рали през сезона. Уелсецът отстъпва с 20,7 секунди на Кале Рованпера и призна, че кара на сигурно.

Тиери Ньовил е най-бързият пилот на Hyundai днес. За съжаление, за корейския отбор той отпада в предпоследната отсечка за деня след тежък удар (приземяване след скок), който повреди предния десен амортисьор на неговия i20 N Rally1.

Четвъртата му позиция в генералното класиране бива наследена от дебютанта в това рали Есапека Лапи. Финландецът се намира на 10,5 секунди от последната позиция на подиума и има реална възможност да покаже своите умения.

Такамото Катцута, който трябваше да смени един от носачите на автомобила си след втората отсечка за деня, Дани Сордо и От Танак затварят челната седмица.

Номер 1 пилотът на M-Sport Ford, както и неговият съотборник Пиер-Люис Лубе, за съжаление, изостават в класирането след като и на двамата им се наложи да сменят спукани гуми по време на отсечките.

Грегор Мунстер води в WRC2 след тактическо каране

Младата надежда на M-Sport в WRC2, Гергор Мунстер, води в класирането на рали „Сафари“ в своето дебютно участие в африканския рали. 24-годишният пилот има аванс от 26,4 секунди пред втория Каетан Каеатанович, който спечели тази надпревара миналата година.

Това рали е много изпълнено с груби секции и дълбок пясък„, коментира Мунстер. „Колата буквално се удря всякъде на трасето. Въпреки това смятам, че успяхме много добре да контролираме темпото си.

На трето място в WRC2 е Мартин Прокоп, който отстъпва с почти три минути на Каетанович.

Въпреки че Гергор Мунстер е лидер в тази категория, най-бързият пилот с автомобил от клас RC2 днес е Оливър Солберг, който се състезава извън класирането в WRC2. Шведът има аванс от почти две минути и половина, но в последната отсечка за деня автомобилът му се поврежда.

Утрешният съботен ден е най-тежкият от целия уикенд. 150 състезателни километра са разположени около северната част на езерото Елментейта.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]