Себастиен Ожие повежда след първите два етапа от рали Монте Карло 2023

Снимка: Toyota Gazoo Racing

Себастиен Ожие и Венсант Ландe са лидерите в тазгодишното издание на рали „Монте Карло“ след края на първите два етапа от днешния ден. Френското дуо успя да спечели и двата етапа повеждайки в класирането с аванс от 6 секунди. На второ място се намират Елфин Еванс/Скот Мартин, докато трети са От Танак и Мартин Ярвеоя с изоставане от 15,4 секунди зад Ожие/Ланде.

По нетрадиционен за рали „Монте Карло“ начин стартира днешния ден. Абсолютно всички екипажи заложиха изцяло на сликовите гуми на Pirelli.

Елфин Еванс, Тиери Ньовил и Такамото Катцута успяха да се вместят в разлика от 7 секунди зад Ожие окупирайки челната четворка в първия етап от ралито. Назад Кале Рованпера записа пето време изпитвайки затруднение с избора си на гуми за тази отсечка. Най-големия губещ в SS1 La Bollène-Vésubie – Col de Turini 1 обаче бе От Танак, който получи повреда в своя автомобил. Естонеца се оплака от проблеми при превключването на предавките на своята Puma Rally1. За втория етап La Cabanette – Col de Castillon (24,90 км) проблемите на Танак сякаш изчезнаха и той записа третото най-добро време успявайки да се нареди в челната тройка на генералното класиране за деня.

Имахме проблеми още в прехода с електрониката – разясни От Танак. – В етапа се оказа, че се отразява на смяната на предавките. Проблемът не беше чак толкова голям и успяхме да стигнем до финала на деня.“

Намиращият се на четвърта позиция в генералното класиране Тиери Ньовил допусна грешка в SS2 La Cabanette – Col de Castillon. Белгиецът бе изненадан от лед на пътя, който го изпрати в канавката.

Ударих се в единствения заледен завой в тази отсечка. Не знам от къде дойде този лед понеже го нямахме в записките. Колата изгасна и изгубихме около 7-8 секунди„, коментира Ньовил.

За щастие пилотът на Hyundai Motorsport не успя да изгуби много време и към момента още се намира в битката за победата. Кале Рованпера също допусна грешка в същия завой по-рано разминавайки се на косъм от канавката. Младия финландец определено не се чувстваше комфортно днес, нещо което той самия призна по-късно. Към момента неговото изоставане е от 17,1 секунди спрямо лидера в класирането.

Дани Сордо, Пиер-Люис Лубе, Есапека Лапи и Такамото Катцута затварят челната деветка.

Най-бърз при Rally2 автомобилите е Николай Грязин (Skoda Fabia RS Rally2), който успя да натрупа аванс от цели 16,7 секунди само за 40 състезателни километра. Втори е Стефан Лефевр (Citroen C3 Rally2), следван от Хосе Мария Лопес (Hyundai i20 N Rally2).

Утре на екипажите им предстоят 105 състезателни километра без обеден сервиз. Първата отсечка SS3 Roure/Roubion/Beuil 1 стартира в 10:09 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3298 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]