Себастиен Ожие повежда в рали Сардиния

Себастиен Ожие и Венсан Ланде са лидери след първия ден от рали „Сардиния“. Дуото на Toyota Gazoo Racing преодоля днешните 77 състезателни километра, завършвайки с преднина от 4,5 секунди. На второ място се намират От Танак и Мартин Ярвеоя, докато зад тях са Дани Сордо и Кандидо Карера.

Днешния първи ден от рали „Сардиния“ започна с атака от страна на Себастиен Ожие, който успя максимално да се възползва от своята стартова позиция. Французинът записа с цели 7,7 секунди по-добро време от втория От Танак. В Sedini-Castelardo естонецът отвърна на атаката, успявайки да намали изоставането си на едва 1,8 секунди. На финала на етапа той се оплака от загуба на хибридната система, но това не му попречи да контраатакува Ожие.

При вторите минавания Ожие отново записа най-добро време. При повторното минаване през SS Osilo – Tergu, той увеличи разликата си спрямо Танак на 4,7 секунди. В последната отсечка за деня Танак отново се оплака от проблеми, което не му позволи да намали изоставането си спрямо Ожие и така французина успя да запази първата позиция.

Завършилия на трето място Дани Сордо започна деня като третия най-бърз пилот. Във втория етап за деня изпадна с цели две позиции, след като Адриен Формо и Такамото Катцута го изпревариха. При вторите минавания испанецът успя да си върне третото място, след като бе по-бърз от Катцута, а Формо спука гума. Японеца от своя страна успа да отговори на атаката на Сордо, завършвайки деня на едва 1,3 секунди зад него.

На 2,1 секунди зад Такамото Катцута, затваряйки челната петица, се намира Тиери Ньовил. Белгиецът днес стартираше пръв по трасето, което се оказа огромно предизвикателство за него. В първата отсечка за деня той изгуби почти 30 секунди спрямо лидерите, което го изпрати на далечното десето място. До края на деня Ньовил все пак успя да се изкачи на петата позиция, но продължава да изостава значително от битката за челото.

Елфин Еванс и Грегоар Мунстер затварят челната седмица, като също така са и последните пилоти с Rally1 автомобил в топ десет. Уелсецът реши да рискува, стартирайки с една резервна гума. За негово съжаление той спука гума в първата отсечка и му се наложи да бъде възможно най-внимателен. В същата ситуация се оказа и Мунстер, който също спука гума и трябваше да я замени с единствената резервна с която разполагаше.

Големия губещ при Rally1 автомобилите днес бе Адриен Формо. Французинът също записа една спукана гума, но по-късно получи повреда в електрониката на своя Ford Puma Rally1 и бе принуден да спре в етапа и да отпадне.

В WRC2 лидер е Сами Паяри, който бе изключително бърз при вторите минавания денс. Финландецът успя да попари надеждите на Пиер-Луис Лубе, който се намира на второ място с изоставане от 18,3 секунди. На трето място с изоставане от 10 секунди се Ян Соланс, който също като Сами Паяри се състезава зад волана на Toyota GR Yaris Rally2.

Николай Грязин, който през този уикенд отново не е заявен за участие в WRC2, се намира на четвърто място в RC2 и на единадесето в генералното класиране. Руснакът с български паспорт основно се фокусира върху настройването на своя автомобил и своя стил на каране по тежките макадамови етапи на италианския остров.

„Спринтовото“ рали „Сардиния“ продължава и утре с най-дългия ден от уикенда. Екипажите ще преминат през общо 149 състезателни километра, разделени на четири специални етапа, които ще се карат по два пъти. За тяхно съжаление организаторите са предвидили да няма обеден сервиз, а само зона за смяна на гуми. Първата отсечка за деня Tempio Pausania стартира в 08:41 часа българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]