Себастиен Ожие поведе в Сардиния след поредното драматично рали за пилотите на Hyundai

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия са изненадващите лидери след края на днешния съботен ден то рали „Сардиния“. Френския екипаж води в класирането с аванс от 38,9 секунди пред съотборникът си Елфин Еванс. На трето място се намира Тиери Ньовил с изоставане от 22,7 секунди зад пилотите на Toyota Gazoo Racing.

Днешния съботен ден започна по същия начин, както завърши в петък. От Танак записа поредната си етапна победа в първата отсечка за деня, като до предпоследния етап преди обедния сервиз той успя да увеличи авансът си на цели 40,5 секунди пред борещите се за второто място зад него Дани Сордо и Себастиен Ожие.

Почти сигурната победа за Танак се превърна в истински кошмар, след като във второто минаване през Lerno – Monti di Alà естонеца удари камък, който просто нямаше как да избегне имайки в предвид скоростта си и траекторията. В крайна сметка той трябваше да отпадне след повреда в задното окачване на неговия Hyundai i20 WRC. Тази несгода почти повтори сценария от преди няколко седмици в Португалия, където Танак отново изгуби шансовете си за победа.

Тази несгода за От Танак дойде повече от добре за Себастиен Ожие. Французина пое челото в следобедните минавания той бе просто недостижим. Дани Сордо се опитваше да поддържа темпото му, но не успяваше и само след два етапа при следобедните минавания разликата между двамата се увеличи на 24,6 секунди. Испанеца почти си подсигури второто място, след като Елфин Еванс се намираше на 15,1 секунди зад него.

В предпоследния етап за деня Сордо изкърти задното дясно окачване на своя автомобил превръщайки рали „Сардиния“ във второ поредно изключително кошмарно рали за Hyundai Motorsport.

Така екипажите на Toyota Gazoo Racing окупираха първо и второ място в класирането, благодарение на инцидентите на техните съперници от Hyundai.

Зад челната тройка днес завърши Такамото Катцута, който просто нямаше как да се бори с екипажите пред него. Японеца е и последния оцелял пилот с WRC автомобил, като така за поредна година репутацията на рали „Сардиния“ за тежко и трудно рали се потвърждава.

Лидера в WRC2 Яри Хутинен затваря челната петица. Финландецът наследи позицията след, като Мадс Остберг получи наказание от една минута заради закъснение за ЧК. Причината за това наказание, е че в прехода към обедния сервиз пилота на Citroen е получил повреда в болтовете на една от гумите му. Двамата със своя навигатор Торстейн Ериксен трябваше да ремонтират автомобила в прехода.

В крайна сметка те се намират на второто място в WRC2, но благодарение на сериозната си атака те успяха да минимизират изоставането си на впечатляващите 2,7 секунди. На трето място в тази категория е Марко Булачиа Уилкинсон.

Йоан Росел продължава да е лидер в WRC завършвайки днешния ден с аванс от 37,8 секунди. Зад него се намира Пепе Лопес, който се налага да продължи да се защитава от своя сънародник Ян Солас, след като разликата между двамата е от крехките 9,7 секунди.

Утре на екипажите им предстоят 46 състезателни километра, разделени на четири специални етапа. Първата отсечка за деня Arzachena – Braniatogghiu стартира в 08:33 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]