Себастиен Ожие отново е лидер в рали Монте Карло, Танак аут

Кратък, но интересен бе днешния съботен ден от рали „Монте Карло“ 2021. Изпълнените с киша, лед и сняг етапи със сигурност бяха доста сложно предизвикателство за екипажите и техните нови гуми на Pirelli.

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия завършиха вчерашния ден с голям дефицит идващ най-вече от спуканата им гума в предпоследната отсечка. Днес двамата продължиха в същия дух в из първия изцяло на тъмно етап за деня двамата записаха с 17,8 секудни по-добро време от Елфин Еванс и Скот Мартин излизайки отново начело с аванс от 10,4 секунди.

„Не мога да бъда по-доволен  от представянето на нашите пилоти – коментира новия шеф на отбора на Toyota Gazoo Racing Яри-Мати Латвала. – Всичко изглежда доста добре, но това всепак е Монте и винаги може да очакваме изненади. Видяхме, че в SS10 стартиращите от по-задни позиции коли нямаха сцепление.“

Така триото на Toyota Ожие, Еванс и Рованпера затвърдиха първата тройка за японския тим, който допълнително получи аванс след като най-близкият им преследвач Ойт Танак отново имаше проблеми. Естонеца се завъртя и в SS9 и SS10 спука на два пъти гума, което го принуди да отпадне от състезанието, след като бе взел със себе си само една единствена резервна.

За щастие на Hyundai Тиери Ньовил получи сериозно пробуждане в SS10 където успя да вземе етапната победа с аванс от 42,2 секунди пред Себастиен Ожие и доближавайки се опасно близо на 1,4 секунди зад Кале Рованпера. Младия финландец продължава да прави страхотна езда успявайки да се опази от далеч по-оптини пилоти от него. В последния етап за деня Кале отговори на атаката на Ньовил и увеличи разликата им на 7 секунди в своя полза въпреки проблемите със слушалките на своето разговорно.

Дани Сордо и Карлос дел Барио затварят челната петица с изоставане от над минута зад Рованпера/Халтунен. Зад тях на още две минути и половина се намират Такамото Катцута и Даниел Барит, които са и последния екипаж в топ десет с WRC автомобил.

В WRC2 Андреас Микелсен продължи да показва своята класа, като до края на днешния ден авансът му е от над 2 минути пред Адриен Формо, който е в пряка битка с Ерик Камили за второто място. Пилотът на M-Sport определено показа скорост, като разликата между двамата е от 17,6 секунди за Формо.

Лидер в WRC3 е Йохан Росел с аванс от 2 минути пред Йоан Бонато. Николас Сиамен е трети, като така и трите топ позиции са за пилоти с Citroen C3 Rally2.

снимки: Toyota Gazoo Racing, Hyundai Motorsport и WRC.com

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]