Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия с осма световна титла на рали Монца

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия се сдобиха с осма световна титла в своята кариера в световния рали шампионат. Те също така спечелиха и рали „Монца“ приключвайки своя последен пълен сезон със стил побеждавайки Елфин Еванс и Скот Мартин, след един доста напрегнат уикенд.

„Не знам какво да кажа – невероятно е“, заяви Ожие.

Двата екипажа на Toyota Gazoo Racing започнаха днешния неделен ден с разлика от едва 0,5 секунди. В първия етап от трите предвидени за днес етапа двамата записаха идентични времена, като така аванса на Ожие се запази. В опита си да атакува във следващата отсечка Ожие допусна малка грешка, удряйки своя автомобил в един от бетоновите шикани.

За щастие той се размина с минимални драскотини по предна дясна джантa. В същия етап Елфин Еванс изгаси своя двигател на два пъти, като така аванса на Ожие се увеличи на 7,6 секунди.

В последния етап и двамата заложиха на сигурно, след като битката за титлата така или иначе вече бе предрешена. Благодарение на представянето и на двамата Toyota Gazoo Racing се сдоби и със световната титла при производителите.

Челната тройк се затваря от Дани Сордо, който завърши на 14 секунди зад Еванс. Съотборника на Сордо Тиери Ньовил бе най-бързия пилот днес спечелвайки и трите специални етапа за деня. Той обаче нямаше как да избие голямото си изоставане спрямо Сордо. Оливър Солберг и Темо Сунинен завършиха на пето и шесто място пред Такамото Катцута.

Японеца днес имаше сериозни проблеми, след като откъсна откачването на своя Yaris WRC в един от бетонните шикани на пистата „Монца“. За щастие той успя да продължи участието си в състезанието благодарение на това, че веднага след етапа имаше предвиден сервиз. Гас Грийнсмит и каращия за публиката в последния етап Кале Рованпера допълват челната осмица.

Андреа Кругнола взе победата в WRC3 побеждавайки с 4 секунди Йоан Росел. Битката за титлата в тази категория се реши буквално в последния етап. Каетан Каетанович водеше с 1,6 секунди пред Росел след края на предпоследната отсечка. Французина направи повече от сериозна атака в последния 14,62 километров пауър етап взимайки титлата с преднина от 3,1 секунди пред Каетанович.

Победата в WRC2 е за Яри Хутунен, който се възползва повече от добре от проблемите на Андреас Микелсен и Марко Булакиа.

С края на рали „Монца“ световния рали шампионат сложи точка на настоящата WRC хомологация. Вече добре познатите ни изключително аеродинамични WRC автомобили влизат в историята за да бъдат наследени от първите рали хибридни автомобили.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]