Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия със седма световна титла на рали Монца

Ожие и Инграсия

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия спечелиха рали „Монца“ и подсигуриха своята седма световна титла. Френското дуо завърши днешния последен ден от италианското рали с аванс от 13,9 секунди без каквито и да е излишни моменти менажирайки през цялото време авансът си.

„Изключително много съм щастлив! Уикендът бе много труден и този последен етап също не беше много приятен – заяви Ожие на стоп финала. Съжаляваме за Елфин. Забавлявахме се много с борбата помежду ни през този сезон и съм убеден, че догодина ще продължим в същия дух. Мисля, че свършихме добра работа през сезона, колата бе фантастична и отбора също. Изключително удоволствие е да карам Yaris WRC. Очаквам с нетърпение следващия сезон.“

Ойт Танак и Мартин Ярвеоя взеха второто място в рали „Монца“, като благодарение на представянето и на Дани Сордо/Карлос Дел Барио те успяха да спечелят още една титла за Хюндай Моторспорт.

Испанското дуо на корейския тим се справи изключително добре през целия уикенд, но за съжаление не успя да се сдобие с победата.

„Това беше нашата цел – коментира Сордо. – Не съм поемал никакви рискове, защото това бе изключително важно за отбора. Радвам се, че оцеляхме в това рали и искам да благодаря на отбора за тяхната работа през сезона.“

Друг изключително добре представил се екипаж е този на Есапека Лапи и Яне Ферм, които завършват рали „Монца“ на четвърта позиция с изоставане от 30,4 секунди зад Сордо/Дел Барио.

Кале Рованпера и Йоне Халтунен също се представиха изключително добре в едва първият си сезон в WRC, завършвайки на пето място в рали „Монца“ и на пето място в класирането за световния шампионат при екипажите.

Андреас Микелсен и Андрес Яегер са най-добре представилият се екипаж с Rally2 автомобил на рали „Монца“, завършвайки надпреварата на впечатляващата шеста позиция, като заедно с това взеха и победата в WRC3. Младия Оливър Солберг и навигаторът му Арън Джонсън завършват с изоставането от 19,9 секунди зад Микелсен/Яегер завършвайки на седма позиция в генералното класиране ни на втора в WRC3.

Осмите Яри Хутунен и Мико Лука не успяха да спечелят в WRC3 на рали „Монца“, но си подсигуриха световната титла в своята категория. Мадс Остберг и Торнстейн Ериксен завършиха на девета позиция взимайки победата на рали „Монца“ и титлата в WRC2 категорията.

Челната десетка се затваря от Понтус Тидеман и Патрик Барт на които не им достигна да се преборят за победата и титлата в WRC2.

Така завърши изключително непредвидимият сезон 2020 в световния рали шампионат на ФИА. До старта на рали „Монте Карло“ 2021 остават броени седмици, като надеждата на всички ни е следващия сезон да може да се проведе с всички предвидени кръгове от календара.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]