Себастиен Ожие е под прицела на Кале Рованпера в рали Сафари

Снимки: RedBull Content Pool

Себастиан Ожие и Венсан Ландес продължават да са лидери в рали „Сафари“ след края на днешния съботен ден. Въпреки това, техните преследвачи, Кале Рованпера и Йоне Халтунен, успяха да запазят шансовете си за щурм на първата позиция, след като завършиха днешния ден с изоставане от 16,7 секунди.

Днес екипажите на Toyota Gazoo Racing доминираха, взимайки всяка етапна победа. До последно по всичко личеше, че Ожие ще завърши днешния ден с комфортен аванс, но драма при второто минаване през 31,04 километровата отсечка Sleeping Warrior 2 рязко промени аванса му спрямо Рованпера.

Причината за тази драматична промяна в разликата между първите двама е изненадващият дъжд, който превърна Sleeping Warrior в кална баня с почти нулево сцепление. Тези промени определено повлияха на темпото на Себастиан Ожие, който стартира последен от пилотите с Rally1 автомобили. Той също така пристигна на финала на етапа с две спаднали гуми.

Всичко е наред„, коментира Ожие. „Продължаваме да водим в класирането, което е най-важно към момента. Просто имахме малшанс в последния етап. Мисля, че нито един пилот е чакал с нетърпение дъжда, защото определено не е забавно да се кара в тази кал.

По драматичен начин се разви битката за третото място днес. Есапека Лапи, който се намираше на тази позиция, трябваше да отпадне след повреда в диференциала на своя Hyundai i20 N. Това позволи на Елфин Еванс да наследи третата позиция и почти напълно да подсигури присъствието на Toyota Gazoo Racing в челната тройка.

Изоставането на Еванс спрямо Рованпера е около две минути, като от друга страна зад уелсеца се намира Такамото Катцута, който изостава с 16,7 секунди.

След като Ньовил и Лапи отпаднаха от битката в челната десетка, всички надежди за добро класиране на Hyundai Motorsport са в ръцете на Дани Сордо. За съжаление, испанецът е пети в генералното класиране и към момента няма възможност да напредне.

Зад испанеца продължава да се намира От Танак. Естонецът и днес трябваше да спира, за да смени гума, което допълнително увеличи изоставането му спрямо Сордо.

Пиер-Луис Лубе е седми в генералното класиране, пред лидера в WRC2 Каетан Каетанович, който е следван от Тиери Ньовил.

В WRC2 временният лидер Грегор Мунстер отпадна след повреда в неговата Fiesta Rally2. Това помогна на Каетан Каетанович да поеме водещата позиция в WRC2, намирайки се на крачка от втора поредна победа в рали „Сафари“. Втори е Мартин Прокоп, който изостава с над десет минути, докато трети е Карл Тундо, изоставащ с още почти две минути и половина спрямо Прокоп.

Последният неделен маршрут е разпределен на три етапа, които ще се карат на два пъти. Първата отечка за деня, Malewa 1 (8,33 км), стартира от 06:55 ч. Пауър етапът ще започне в 14:15 ч., но за съжаление няма да може да се гледа на живо в България.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3294 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]