Себастиен Ожие е новия лидер в рали Хърватия след съботните сутрешни минавания

Себастиен Ожие

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия са лидерите след края на днешните съботни сутрешни минавания от рали „Хърватия“. На второ място на 7 секунди се намират съотборниците им Елфин Еванс и Скот Мартин. Петъчните лидери Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге са на трета позиция с изоставане от 19,6 секунди от челото.

Днес състезaтелите трябваше да стартират в обратен ред спрямо класирането от вчера. Това означаваше, че Тиери Ньовил ще се намира във възможно най-неприятната стартова позиция в едно асфалтово рали. Неговите преки съперници определено успяха да се въползват от тази възможност, като така още в първата отсечка за деня Себастиен Ожие и Елфин Еванс прескочиха белгиеца изпращайки го на третото място.

Освен лошата стартова позиция Ньовил направи и сравнително лош избор на гуми. За разлика от пилотите на Toyota Gazoo Racing, които стартират пред него, той не заложи на изяло твърдите сликови гуми, а взе със себе си 2 броя слик от твърдата смес и 3 броя от меката.

„Грешен избор на гуми. Не можех да държа задницата в траекторията, това е ситуацията“, коментира на ЧК-то след края на първата отсечка за деня. По-късно в SS12 Vinski Vrh – Duga Resa пилотът на Hyundai имаше проблеми със спирачките, което го принуди да намали още повече своето темпо. Така от аванс от 7,7 секунди в петък белгиеца вече изостава с 19,6 секунди след четири специални етапа.

Тотална доминация, така може да се определи темпото на Себастиен Ожие, след днешните първи четири специални етапа. Французина направо летеше, като записа две етапни победи. Това обаче не означава, че той трябва да намали темпото си. Неговия съотборник Елфин Еванс също бе изключително бърз, като той също записа етапна победа.

„Бях доста уверен, че направихме най-добрия избор на гуми. Още обаче ги опознаваме. Не мога да съм на 100% сигурен, но мисля, че бяхме с най-подходящите гуми.“

На четвърта позиция с изоставане от 17,9 секунди зад своите съотборници се намират Ойт Танак и Мартин Ярвеоя. Днес те просто нямаше как да притеснят лидерите пред себе си и заложиха на сигурно целейки се в жизненоважните точки при битката при прозводителите. Зад тях на пета позиция се намира и най-бързия екипаж на M-Sport Адриен Формо/Ренауд Жамол.

Дебютантите зад волана на WRC автомобил правят изключително представяне в едва първото си официално състезание с Fiesta WRC давайки времена в топ пет през целия ден. Те се намират на пета позиция с изоставане от 41 секунди пред Танак/Ярвеоя и с аванс от 32,4 секунди пред Пиер-Люис Лубе/Винсент Ландас.

Гас Грийсмит продължаваше да не намира нужното темпо на асфалт и завършва днешните сутрешни минавания на седма позиция пред Такамото Катцута. Японския пилот на Toyota Gazoo Racing стартира пръв по етапите, като липсата му на опит определено му пречи за да се възползва от стартовата си позиция. За негово утешение той все пак записа етапна победа в SS10 Stojdara – Gornja Vas 1.

На девето място, след като бе принуден да спре и да смени спукана гума в първия етап за деня, се намира Крейг Брийн. Той, както и съоброниците му също не заложи на твърдата смес на гумите Pirelli и нямаше много какво да направи за да навакса изоставането си.

Лидера в WRC2 Мадс Остберг продължава да се намира в титанична битка с Николай Грязин. Двамата буквално бяха в своя собствена категория, като междувременно Теемо Сунинен се опитваше да навакса огромното си изоставане. Разликата между Остберг и Грязин е от 2,3 секунди в ползи на норвежеца.

При WRC3 категорията деня започна с топ времена от страна на лидера Йоан Росел. В предпоследния етап обаче, французина имаше проблеми и изпадна на четвъртата позиция в генералното класиране. Така Каетан Каетанович се превърна в новия лидер в WRC3 категоряита с аванс от 40,4 секунди пред Емил Линдхолм. Трети в класирането е Крис Инграм на почти 2 минути зад Каетанович.

Днес следобедните етапи стартират в 15:29 ч. българско време с SS13 Mali Lipovec – Grdajci 2.

Генерално класиране на #WRC #RallyCroatia, след днешните сутрешни минавания

Публикувахте от BG Rally HD в Събота, 24 април 2021 г.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]