Себастиен Ожие води след петъчният ден в Мексико, драма за Hyundai и M-Sport

Шесткратните световни рали шампиони Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия завършиха първият същински ден от рали „Мексико“ начело в класирането, след едно доста добро представяне.

Ожие, който пое лидерството още във втората отсечка за деня, имаше само една задача и тя бе да увеличи с възможно най-много време своят аванс. След края на последната отсечка авансът на французина е от 13.2 секунди пред Теемо Сунинен.

Пилотът на M-Sport прави най-доброто си представяне до сега през сезона давайки постоянно топ три времена, но видимо не му достига скорост за да притеснява значително Ожие.

На трето място в класирането е лидера в шампионата Елфин Еванс с изоставане от 33.2 секунди спрямо Ожие. Великобританецът бе в ролята на чистач вчера и спрямо позицията си успява да поддържа доста високо темпо. На 0.2 секунди от Еванс след края на вчерашният ден се намира Ойт Танак. Естонецът изгуби 45 секунди при сутрешните минавания след удар на своя i20 Coupe WRC, което за сега му коства шансовете за битката в челото.

Въпреки този проблем Танак определено успя да навакса доста от загубеното си време изкачвайки се на четвъртата позиция и намирайки се в сериозна битка срещу Еванс за третото място.

Челната петица се затваря от Кале Рованпера, който също е доста близо до Танак на 2.3 секунди. Младият финландец отново показа своята скорост дори успя да запише и етапна победа, въпреки спуканата гума по-рано вчера.

„Успяхме да подобряваме времената си през целият ден, като изграждам все по-голяма увереност – разясни Кале Рованпера. – Колата работи добре. И двете минавания през El Chocolate бяха доста трудни, но това най-вероятно се дължи на състоянието на настилката, което не беше много добри. Ние ще продължим да натискама.“

Гъс Грийнсмит и Елиът Едмънсон са последният WRC екипаж в челната десетка, като зад тях се намират лидера в WRC2 Понтус Тидеман и вторият Николай Грязин, а Марко Уилкинсон е зад тях в генералното класиране, като продължава да води с голям аванс в WRC3.

Рали „Мексико“ 2020 ще бъде едно от тези ралита за Hyundai, които определено ще искат да забравят.

Тиери Ньовил се движене на добра позиция докато неговият i20 WRC не получи повреда в двигателя, подобна участ сполетя и Дани Сордо, който бе принуден простo да спре в страни от пътя.

Най-големият драматичен момент обаче бе за Есапека Лапи. Повреме на второто му минаване през El Chocolate задницата на неговата Fiesta WRC се подпали, като нито маршалите нито Яне Ферм успяха да изгасят автомобила, който се запали до основи принуждавайки организаторите да отменят етапа.

„На стоп финала разбрахме, че задницата на колата гори, но в този момент не осъзнахме колко сериозно бе – коментира Лапи инцидента. – Опитахме се да потеглим и да спрем на безопасно място, но когато изгубих спирачките разбрах, че е доста по-сериозно и излязох от колата възможно най-бързо.

„Не знам каква е причината, нямахме проблеми при преминаването ни по отсечката, като дори записахме добро време.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.