Себастиен Льоб с първа победа в World RX през този сезон

Деветкратния световен рали шампион Себастиен Льоб прекъсна доминацията на Фолксваген след като взе победата в третия кръг от световния рали крос шампионат в Белгия.

Петер Солберг завърши на втора позиция зад волана на Поло R суперкар, докато Тими Хансен подпомогна на Пежо да запише двоен подиум благодарение на третото си място.

В един драматичен финал, пилота на EKS Ауди Спорт – Матияс Екстрьом, завърши на четвърта позиция, преминавайки през жокер обиколката в последния възможен момент побеждавайки лидера в шампионата Йохан Кристоферсон.

Така Кристоферсон завърши на пета позиция, като продължава да е лидер в шампионата с аванс от девет точки спрямо Льоб, който се изкачва на втора позиция благодарение на победата си в Белгия. При отборите Фолксваген продължават да са лидери.

„Хубаво е че, спечелих тук – коментира представянето си Льоб. – От доста време се опитвам да постигна това. Не е лесно, битката винаги е изключително трудна, а нивото е много високо. Затова победата тук е един много добър успех. Много съм щастлив за целия отбор.

„Помислих си че, Матияс е минал вече през  жокер обиколката, като моята битка бе за второто място, докато не видях той да влиза в разширения отсек. Не очаквах че, ще спечеля.“

Двукратния световен рали крос шампион Петер Солберг завърши на втора позиция, въпреки лошото начало на финалната надпревара, след като след съприкосновение на първия завой след старта с Кристоферсон повдигна автомобила на съотборникът си на две гуми във въздуха.

„Уикендът бе много тежък – разясни Солберг. – Вчера (събота), всичко мина доста добре. Извадихме късмет, но днес в дъжда и със студените условия, бе трудно да направим добър старт и чисто каране.

„Не знам какво се случи в първия завой на финала. Бях четвърти след неговия изход и още в първата обиколка минах през жокера. От там нататък бях на пълна газ през цялото време, като на места взимах огромни рискове.“

25 годишния Тими Хансен определено има за какво да празнува. Третото място в Белгия е неговия първи подиум за годината. Удар на старта в полуфиналите, го изпрати на последна позиция за финалната надпревара. След едно страхотно каране той успя да влезе в челната тройка.

„Имах сериозен момент на финала, помислих се че, ще се обърна – коментира Тими Хансен. – След това успях да вкарам колата в правилната траектория, но си помислих че, нещо се е счупило. За мое щастие всичко беше наред и аз продължих да преследван Себастиен, което бе интересно, след като стартирах от шеста позиция а след първия завой бях втори след него.

„Гоних Себ през цялото време. Влязохме в жокера заедно и Петер излезе помежду ни. Определено отборът ни заслужаваше такъв резултат.“

Андреас Бакетурд, който през тази година кара за EKS Ауди Спорт затваря челната шестица, като трябваше да се бори със съотборникът си Матияс Екстрьом във финалното състезание. Седмото място е за Никлас Грьонхолм, следван от Янис Бауманис.

Всичките шест отбора имаха пълно присъствие на полуфиналите. Бившата звезда от световния рали шампионат Франсоа Дьовал всъщо взе участие в домашната си надпревара зад волана на Ауди S1 суперкар. За съжаление обаче не успя да се класира за полуфиналите завършвайки на тринадесета позиция в генералното класиране.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]