Себастиен Льоб с първа етапна победа в Дакар 2022

Sébastien Loeb and Fabian Lurquin
Снимки: RedBull Content Pool

Себастиен Льоб записа своята първа етапна победа в рали „Дакар“ от 2019-та година насам, както и първата за отбора на Bahrain Raid Xtreme, след края на днешния втори етап.

Деветкратния световен рали шампион успя да победи лидера Насер Ал-Атия намалявайки своето изоставане спрямо катареца на 9:16 минути.

По график днешния ден трябваше да бъде маратонен, като екипажите трябваше да разчитат само на себе си за да сервизират своите автомобили. Тежки дъждове обаче наводниха бивакът в Ал Артайах, което принуди организаторите да придвижат кервана към предвидения за третия ден от ралито бивак Ал Кайсумах.

Въпреки проблемите с бивака условията в днешния етап бяха непокътнати от дъждовете. Екипажите трябваше да преминат през голям набор от пясъчни дюни, както и доста бързи осеяни с пясък пасажи.

Ал-Атия стартира пръв по трасето пред Льоб. Катареца днес бе в ролята на чистач очертавайки пътя за своите съперници. Льоб пое челото още след първите контроли. Неговотото темпо бе толкова добро, като дори успя да достигне и задмине Ал-Атия към края на етапа.

Беше трудно, Насер натискаше много здраво – коментира Льоб за Dirtfish. – Въпреки че той отваряше трасето за другите, той бе много бърз. Трябваше да караме все едно сме в WRC за поне 340 километра. Беше вълнуващо и същевременно трудно.

„Към края го застигнах и успях да го следвам през дюните. По-лесно е когато си зад друга кола. В края го настигнах и успях да се опазя от спуквания на гуми за разлика от вчера.“

Себастиен Льоб спечели етапа с аванс от почти три минути и половина взимайки своята 15-та етапна победа в своята кариера в рали „Дакар“.

След тежкия вчерашен ден за пилотите на Audi днес тяхното представяне бе доста по-добро. Най-бърз от триото бе Карлос Сайнц с третото най-добро време. Вчерашния ден за испанеца премина в загуба над два часа след навигационни грешки и спукана гума. С четвърто най-добро време е Стефан Петерханзел чиито шансове за добро представяне след вчерашните проблеми продължават да са минимални. Третия пилот на Audi Матияс Екстрьом е с девето време.

Днешния ден мина безпроблемно за голяма част от екипажите които имаха затруднения вчера. Съотборника на Ал-Атия в Toyota Хенк Латиган записа седмо време. Трикратния крос кънтри шампион на Южна Африка загуби едно от колелетата си вчера.

Нани Рома и Орландо Теранова също достигнаха финала невредими звършвайки на пето и единадесето място.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]