Себастиен Льоб спечели 90-тото рали Монте Карло

Снимки: Ford M-Sport, Redbull Content Pool, Toyota Gazoo Racing

Себастиен Льоб и Исабел Галмиш спечелиха тазгодишното юбилейно издание на рали „Монте Карло“. С това си постижение Льоб записа своята 80-та победа в кръг от WRC, превърна се в най-възрастния пилот в историята на шампионата водил в генералното класиране, най-възрастния победител на рали „Монте Карло“ и счупи още няколко рекорда накуп.

Неговата навигаторка Исабел Галмиш също записа името си в историята бивайки първата жена навигатор печелила кръг от шампионата от 1997-ма година насам.

На второ място с изоставане от 10,5 секунди завършиха Себастиен Ожие и Бенжамин Вейлас, следвани от Крейг Брийн и Пол Нейгъл.

Поздравления на финала

Днешния неделен ден се очакваше да започне както завърши вчерашния съботен ден. Себастиен Ожие стартира първата отсечка с аванс от 21,1 секунди пред намиращия се на второ място Себастиен Льоб. Задачата на пилота на Toyota бе да достигне до финала без проблеми, като същевременно внимава за своя сънародник.

Льоб от своя страна започна деня с атака записвайки етапна победа още от самото начало. Във втория етап трябваше да дръпне газта защото въпреки добрата информация за състоянието на отсечката от своя помощен екип, той бе изненадан от нивото на сцепление. Това позволи на Ожие да увеличи аванса си на 24,6 секунди благодарение на второто най-добро време което записа в първото минаване през пауър етапа между Бранконет и Етревокс.

В предпоследния етап от ралито битката в челото претърпя сериозен обрат, след като Себастиен Ожие спука предна лява гума на своя Yaris Rally1. Той реши да не спира за да смени гумата, което му коства лидерската позиция превръщайки аванса си от 24,6 секунди в изоставане от 9,5 секунди спрямо Себастиен Льоб.

Така в пауър етапа Льоб стартира в ролята лидер със сравнително комфортен аванс. Той не успя да го спечели записвайки четвъртото най-добро време, като дори до последно не бе сигурен дали е успял да спечели състезанието с оглед времето което записа.

Междувременно Ожие бе на път да постигне достатъчно бързо време, че да завърши състезанието на 0,5 секунди зад своя сънародник, но фалстарт от негова страна прибави 10 секунди към времето му приключвайки участието на пилота на Toyota в 90-тото издание на рали „Монте Карло“ с изоставане от 10,5 секунди зад Себастиен Льоб.

Завършилите на трето място в първото си състезание в първия си пълен сезон в WRC Крейг Брийн и Себ Маршал започват своята кампания повече от подобаващо. Дуото на Ford M-Sport се намира в доста добра позиция в битката за титлата, като така те са на второ място в класирането при пилотите и навигаторите. Техния резултат, както и този на Льоб/Галмиш, изстреля Ford M-Sport начело и в класирането при производителите.

Кале Рованпера и Йоне Халтунен успяха към края на ралито да намерят своя ритъм и да се напаснат с новия автомобил завършвайки на четвъртата позиция. Дуото на Toyota Gazoo Racing се намира и на трето място в класирането за шампионата, като за предстоящото рали „Швеция“ спокойно може да ги счетем за големите фаворити за победата в снежното рали.

Челната петица на рали „Монте Карло“ се затваря от Гас Грийсмит, който в петък записа своята първа етапна победа в топ категорията на WRC. В събота великобританеца имаше проблеми с двигателя на своята Puma Rally1, но въпреки това със сигурност ще се отправи към вкъщи с голяма усмивка на лицето.

Тиери Ньовил е единствения пилот на Hyundai Motorsport, който успя да завърши в челната десетка. Белгиеца премина през ада за да достигне до финала, като дори получи смъмряне от страна на стюардите за каране с включен двигател в зона задължителна за преминаване в електрически режим. Днес Ньовил успя да запише етапна победа, но определено той и неговите колеги от Hyundai Motorsport преживяха едно от най-кошмарните си участия в рали „Монте Карло“, показвайки огромна дупка в развитието на техния автомобил.

Андреас Микелсен започна втория си пълен сезон в WRC2 с победа и седмо място в генералното класиране повтаряйки резултата си от миналата година.

Именно при Rally2 се развиха и едни от най-големите драми през уикенда. Ерик Камили бе първия от съперниците на Микелсен който се сблъска с проблеми. Окачването на неговия автомобил се счупи, като инициативата да притисне Микелсен се прехвърли към Стефан Лефевр.

Лефевр от своя страна получи 30 минути наказание заради нарушение на неговия помощен екипаж, но въпреки че наказанието му бе отменено на по-късен етап, той откъсна гумата на своя Citroen прекършвайки своите надежди.

Така Йоан Росел трябваше да поеме щафетата и да притисне Микелсен. Нещо което успяваше да направи докато не се хвърли в канавката и по-късно не спука гума. Най-големия печеливш от това освен Микелсен е дебютанта в рали „Монте Карло“ Ерик Цайс, който завършва на второ място при Rally2 автомобилите.

Третия най-бърз пилот с Rally2 автомобил е Николай Грязин, който завърши ралито на десето място в генералното класиране.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2886 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]