Себастиен Льоб пое челото в Португалия след първите четири етапа

Себастиен Льоб - рали Португалия
Снимки: RedBull Content Pool

Себастиен Льоб и Исабел Галмиш са лидерите в рали „Португалия“, след края на първите четири специални етапа. Зад тях на едва 0,5 секунди се намират Ефлин Еванс и Скот Мартин, които задаваха темпото повреме на целите сутрешни минавания. Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге са на трета позиция с изоставане от 3,3 секунди зад лидерите.

Деня започна с етапна победа за Елфин Еванс, който оглави класирането след като постави изключително впечатляващо време. В следващата отсечка пилота на Toyota Gazoo Racing отново бе най-бърз, но въпреки усилията преследвачите му не изостанаха значително. Така преди последния етап преди зоната за смяна на гуми първите седем екипажа се намираха в разлика от 10,1 секунди спрямо лидера.

В SS4 Arganil Еванс не бе доволен от сцеплението на своя автомобил и в крайна сметка записа едва пето време. Успешно запазилия своите твърди гуми Льоб успя да се оттърси от проблемите с вратата на своята Puma Rally1 от предходния етап и взе етапната победа точно преди зоната за смяна на гуми. Така деветкрания световен шампион пое челото с поредното си страхотно каране.

Дадох всичко от себе си и мисля, че направих добро каране. С това което разполагам мисля, че карането е добро„, коментира Льоб на финала на Арганил.

Големия въпрос за всички екипажи бе как точно ще се справят гумите на Pirelli с новите хибридни автомобили. Голяма част от екипажите заложиха на меката смес, която обаче се оказа не толкова успешен избор. Проблемен бе и прахуляка, който пречеше на почти всички екипажи.

Такъв проблем имаше От Танак, който въпреки че не взе етапна победа се намира на 5,7 секунди от челото. Също на 5,7 секунди от лидера се намира Кале Рованпера, който се справя повече от добре имайки предвид стартовата си позиция.

„Не очаквах толкова голямо износване на гумите при първите минавания, за щастие успяхме да преминем с едни и същи четири гуми. Би трябвало да се справим добре в останалите отсечки от ралито. Мисля, че се справяме добре като за първи стартиращи по етапите „, разясни Рованпера.

На седмо място се намира Крейг Брийн, който имаше доста проблеми с навлизащия прахулят в своя автомобил. Пилота на Ford M-Sport е следван от Такамото Катцута, който изостава на 1,2 секунди. Японеца се оплака от липса на мощност при първото минаване през Жойс.

Челната десетка се затваря от Дани Сордо и Гас Грийсмит. Великобританеца така и не успя да запази своите гуми и в момента изостава с 20,6 секунди за Себастиен Льоб.

В WRC2 на първа позиция се намира Темо Сунинен, който е следван от Николай Грязин на 8,6 секунди. Андреас Микелсен е на трето място с изоставане от 11 секунди зад лидера.

Сунинен, който кара с цветовете на Hyundai Motorsport, бе недостижим през целите първи минавания спечелвайки и трита специални етапа.

Следобедните минавания от днешния ден от рали „Португалия“ стартира от 14:31 ч. българско време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3253 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]