Себастиен Ериксон с изненадваща победа в World RX на пистата Холджес

Шведът с уайлдкард Себастиен Ериксон, взе победата след един нажежен финал на шведският кръг от световния рали крос шампионат.

С над 48 хиляди зрители на трасето, пистата за рали крос Холджес в Швеция е един от най-посещаваните кръгове от календара.

Ериксон, който комбинира работата си на инженер и механик за Olsberg MSE, участва в едва четвъртото си състезание от шампионата. През 2014 бе на крачка от победата именно на това трасе, но технически проблеми го извадиха от финалната надпревара.

26 годишния швед, стартира в големия финал от полпозицията, благодарение на победата си в Q4 и страхотното рекордно време с което завъртя най-бързата обиколко на трасето. Това му подсигури място на полуфиналите, които той спечели.

„ Много е специално за мен да спечеля тук – коментира Ериксон, който живее на час път от трасето в горите на Вармланд. – Това е състезаниет което, всеки един рали крос състезател иска да спечели. Мина повече от година и половина, след последното ми качване на супер кар автомобил, Отборът се справи блестящо с колата. Не очаквах че, ще сме толкова конкурентни и въпреки проблемите с мощността на финала, успях да задържа Кевин Хансен зад мен.“

Братята Кевин и Тими Хансен в люта битка за титлата

С второто си място в Швеция, Кевин Хансен поема лидерството в шампионата от брат си Тими Хансен с аванс от шест точки.

„Целия уикенд премина доста лудо – разясни Кевин. – Времето се променяше постоянно и в квалификациите бе доста трудно. В полуфиналите имах интересна битка с Тими, като успях да изляза начело за да стартирам от първата редина в големият финал.“

Третото място е за Рейнис Нитис, който направи страхотен възход след обръщането през таван на своя Hyundai в Q1. В Q2 Нитис записа победа и най-добро време в сесията си, което му подсигури място във финалната надпревара. Неговият съотборник и победител в последният кръг от шампионата Никлас Грьонхолм, трябваше да завърши на четвърта позиция, но наказание от 5 секунди поради нарушаване на очертанията на трасето го изпрати на пето-то място пред пилота на ESmotorsport Кевин Абринг.

Андреас Бакеруд не успя да запише добър уикенд, след като неговото Audi S1 RX счупи диференциалът си и той трябваше да изпадне в класирането.

Следващият кръг от световния рали крос шампионат е в Канада от 3-ти до 4-ти август.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]