Себастиан Ожие продължава да води в третият ден от рали „Монте-Карло” жертвайки цяла минута

Rally Monte Carlo 2015

Себастиан Ожие и Жулиен Инграсия затвърдиха своята лидерска позиция през вчерашният трети ден от рали „Монте-Карло”. Френският екипаж реши да заложи на сигурна стратегия с контролирано темпо, жертвайки над минута от своят актив до краят на деня. За това заслуга също имат и техните съотборници и преки конкуренти в шампионата Яри-Мати Латвала/Мика Антила, които стопиха техният паси до + 42.8 секунди и оставиха вратичката за първото място леко открехната.

Себастиан Ожие: „Вчерашните специални етапи в общи линии бяха доста хубави за каране. Но въпреки това, различните условия на трасето направиха изборът на гуми доста труден. Прекарахме целият ден в размисъл за това, кои гуми са най-сигурният вариант за нас и мисля, че направихме добър избор. Днес ни предстоят още три отсечки, които мислим да караме по същият начин, както вчера с голямо уважение.”

Яри-Мати Латвала: „ Поредният добър ден за нас. Условията вчера не бяха никак лесни, изборът на гуми отново бе доста сложен заради резките промени от сух асфалт на твърд лед. Въпреки това, нашето огромно предимство е, че играем на сигурно. Може и да успяхме да скъсим дистанцията си със Себастиан, но днес няма да поемем никакви излишни рискове за да го догоним.”

Челната тройка за пореден път бе затворена от Андреас Микелсен/Ола Флоене, които поддържаха своето видимо печелившо темпо от самото начало на състезанието. Микелсен не забрави да благодари на опознаващият екипаж, който им помага с описването на заледените места. Мадс Остберг/Джонас Андерсън са в ролята на догонващи третата позиция, с пасив от 53 секунди зад третият екипаж на Voklswagen. „Доста труден ден, особено когато трябваше да караме на лед със сликове. На места ми се искаше да съм, като Фред Флинстоун и да си спусна краката за повече сцепление!”

10842084_10152666861165678_4948244838383717583_o

Плътно зад тях след един успешен ден, макар и с едно завъртане са Дани Сордо/Марк Мартин на 33 секунди зад норвежците. Това обаче никак не трябва да успокоява испанеца, след като разликата им с техните съотборници Тиери Ньовил и Николас Жилсул е само от 4.7 секунди зад тях, което има всички предпоставки да се превърне в интересна битка между съотборници днес.

Петата позиция е за Елфин Еванс/Даниел Барит, двамата имаха проблеми по-време на предпоследната отсечка, след като удариха своят автомобил и счупиха неговото окачване. Въпреки всичко, те успяха да стартират в последната отсечка за деня SS12 Sisteron-Thoard (36,85k) и стигнаха до сервизният парк. За съжаление обаче техните съотборници От Танак и Райго Молдер, претърпяха голямо излитане от трасето загубвайки изключително много време, което ги изкара от челната десетка до далечната 20-та позиция.

Публиката помага на От Танак, да се върне на трасето
Публиката помага на От Танак, да се върне на трасето

Осми за в момента са Мартин Прокоп/Ян Томанек с пасив от над осем минути зад лидерите. Голямата интрига обаче се върти около Себастиан Льоб и Даниел Елена, който след като отпаднаха успяха да стопят огромната си разлика и до момента са 9-ти на 44.7 секунди зад чешкият екипаж пред тях. Челната десетка се затваря от още един екипаж на Citroen, Крис Мийк/Пол Найджъл, който записаха своята първа етапна победа през новият сезон в култовата за „Монте-Карло” отсечка SS12 Sisteron-Thoard (36.85km).

Екипажът, който също направи етапна победа вчера и то доста впечатляваща бе този на Роберт Кубица/ Мачек Шчепаняк. Въпреки отпадането си, Кубица отново продължи да дава газ и постигна етапна победа в най-дългата отсечка от ралито SS10 Lardier et Valenca-Faye (51.70 km), като сложи цели 30 секунди за Крис Мийк, който бе с второ най-добро време.

WRC2

5043_lefebvre-ditch-hook-monte-corner-2015_666_896x504

Победата за рали „Монте-Карло” се предреши вчера, поради счупен диференциал на Мартин Коци, който изгуби над 3 минути карайки само със задно предаване в последната отсечка за деня. Така Стефан Лефевр, може да успокои темпото днес и да си подсигури своята заслужена първа победа във WRC2. Въпреки това, се очертава доста сериозна битка днес между Армин Крамер, Мартин Коци, Ерик Камили.

Видео

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3295 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]