Себастиан Ожие отпадна, Крис Мийк поведе в първия ден на рали „Аржентина”

P-20150425-00043_News

 

P-20150425-00041_NewsСлед един изключително драматичен първи ден от рали „Аржентина”, световните шампиони Себастиан Ожие и Жулиен Инграсия трябваше да се оттеглят още в първата отсечка за деня SS2 Agua de Oro/ Ascochinga 1 (51,99 km) поради техническа неизправност (виж видео по-долу). От Volkswagen не желаят да разкрият проблема, но според техните думи е „нещо малко”. „ Всичко вървеше доста нормално до старта на първата отсечка за деня. След 10 километра в нея- изведнъж изгубихме изключително много мощност и двигателят не звучеше добре. Седем километра преди края на етапа трябваше да спрем и паркираме колата. Със сигурност е жалко, че няма да получим шанса за победа в това рали, но това е част от моторния спорт. Не мога да се оплаквам, след като нашия отбор си върши работата фантастично,” заяви Себастиан Ожие на пресконференцията след края на първия ден.

Големите лидери вчера обаче бяха Крис Мийк/ Пол Найджъл (Citroen DS3 WRC). Двамата се справиха перфектно през вчерашния ден въпреки проблемите с ръчната спирачка на SS2 Agua de Oro/ Ascochinga 1 (51,99 km) и спуканата гума на SS3 Villa Bustos/ Tanti 1 (19,71 km). Тяхната разлика с техните съотборници Мадс Остберг/ Джонас Андерсън е 1:08.4 минути. Мийк и Найджъл трябваше да се борят истински здраво срещу атаките на Яри-Мати Латвала/ Мика Антила, но екипажът на Volkswagen получи техническа повреда в задвижването, което ги изстреля на третото място с пасив от 1:23.5 минути зад лидерите. Третия екипаж на Voklswagen Андреас Микелсен/ Ола Флоене, спука гума още в първата отсечка за деня, което им коства счупено предно дясно окачване. Норвежците успяха да стигнат до сервизния парк, но на прехода след него към SS4 автомобилът им получи техническа повреда и те трябваше да отпаднат.

11169759_772270786213470_7476972295082983369_o

Крис Мийк: „ Ние знаехме, че вчерашния ден ще бъде изключително труден, дори и най-опитните екипажи имаха проблеми. Колата ни бе перфектна, въпреки тежките условия на трасетата. През цялото време се фокусирах върху моето собствено каране и темпо.”

Мадс Остберг, който имаше проблеми с двигателя на Citroen DS3 WRC:„ Продължаваме с нашия план от самото начало на ралито. Целта ни е да караме своето собствено темпо, без да поемаме рискове. Чувството е добро да завършиш деня на второ място, след този изключително тежък първи ден.”

Яри-Мати Латвала: „ Условията бяха такива, каквито ги очаквахме- изключително тежки за човек и машина. Относно тактиката, тя беше да не натискаме в самото начало и тя проработи. Имахме проблеми със задвижването и изгубихме над минута зад Крис Мийк. Днес сме готови да атакуваме на ново отсечките и да се опитаме да притиснем двата ситроена пред нас.”

P-20150425-00047_News

Четвърти на почти две минути зад лидерите са Дани Сордо/ Марк Мартин. Двамата получиха повреда в хидравликата на своя Hyundai още в SS2 Agua de Oro/ Ascochinga 1 (51,99 km), което ги принуди да изкарат изключително тежките условия до обедния сервиз с херкулески усилия. Това бе голяма крачка на зад за тях, но през следобедните минавания успяха да се изскачат на четвъртата позиция. Плътно зад тях са Елфин Еванс/ Даниел Барит на 5,5 секунди. Екипажът на M-Sport отново показа своя добре умерен стратегически стил на каране, което до края на деня им помогна изключително много. Техните съотборници От Танак/Райго Молдер трябваше да отпаднат в SS4 Agua de Oro/ Ascochinga 2 (51,99 km) поради удар в камък под водата на едно от водните препядствия.

Чехите Мартин Прокоп/ Ян Томанек са на шеста позиция с пасив от три минути и половина, двамата имаха проблем с антиролбара на техния автомобил. Тиери Ньовил/Николас Жилсул са седми, след един драматичен ден за тях. Те спукаха задна лява гума още в SS2 Agua de Oro/ Ascochinga 1 (51,99 km). През следобедните минавания двамата имаха проблеми с разговорното устройство и това ги забави допълнително. Техните съотборници от Hyundai Хейдън Падън/Джон Кенард буквално се разпаднаха в SS2 Agua de Oro/ Ascochinga 1 (51,99 km). Проблемите, който получи екипажа са следните: повреда в крепежните елементи на двигателя, проблеми със задвижването на автомобила и дупка в тръбата към турбото. За съжаление двамата не успяха да излязат от сервизния парк и ще стартират днес по рали 2.

11155074_772271756213373_7402316127632097802_o

Челната десетка се затваря от Калид Ал-Касими/Крис Патерсън и екипажите от WRC2 Азис Ал-Кувейри/ Мартин Кларк и Юри Протасов/ Павло Черепин.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]