Себастиан Ожие оглави рали „Монте-Карло” след един емоционален втори ден

Rally Monte Carlo 2015

Френският екипаж Себастиан Ожие и Жулиен Инграсия оглавиха класирането след един уникален втори ден на рали „Монте-Карло”. За двамата никак не бе лесно да се изправят срещу Себастиан Льоб/Даниел Елена, спечелвайки само един специален етап от вчерашните шест.

Себастиан Ожие: „Вчера беше един тежък ден, с много екстремни условия. Битката ми със Себастиан Льоб не бе вълнуваща само за феновете но и за нас с Жулиен. В една отсечка той има предимство, в друга аз успявам да скъся разликата ни. В краят на деня доказах, че нито за миг не съм изгубил самообладание въпреки разликата между нас. В последната отсечка можеше да си поема спокойно въздух, след като Льоб се удари. За съжаление неговият удар прекрати нашият дуел, който бе така атрактивен за феновете и всички нас.”

Голямата новина вчера разбира се, бе отпадането на Себастиан Льоб и Даниел Елена. Двамата успяха да удържат своето предимство през сутрешните минавания, но за следобедните направиха грешен избор на гуми, който им коства челната позиция в SS7 Aspres Les Corps- Chauffayer (25,81 km). Малко след това в SS8 Les Costes- St Julien en Champsaur 2 (25.40 km), екипажът на Citroen се удари в камък, което в последствие откъсна задна лява гума на техният автомобил.

Въпреки опитите им да стигнат до сервизният парк, двамата стартират днес по системата рали 2, което ще им даде предимство спрямо стартовата позиция и няма да обират фракцията изкарана от предните автомобили, както бе вчера.

10945827_720278518079364_8226231369854623208_o
Себастиан Льоб и Даниел Елена се опитват да „стегнат“ гумата с колани за да се доберат до сервизният парк

Себастиан Льоб: „Станалото станало! Трябваше да натискаме спрямо условията, които бяха вчера за да не загубим много време. Натиснах спирачката прекалено рано върху заледена част, колата се за пързаля широко и ударихме камък, който счупи задното окачване. Трябваше да караме бързо, понеже условията и ситуацията не бяха много добри за нас. Трасето започваше да става все по-кално и трябваше да сме на линия. Не натискахме прекалено много, не е като да излетиш докато натискаш здраво, просто се случи.”

Втори с пасив от почти две минути завършиха Яри-Мати Латвала/ Мика Антила. Двамата имаха за цел да завършат денят в топ четири, което го постигнаха с едно равномерно и без рисково темпо правейки правилният избор на гуми през целият ден. „Моята цел тук е да завърша в челната четворка, никога не съм имал добри резултати на Монте в миналото и със сигурност имам да уча още доста относно климатичните промени, изборът на гуми и стил на каране. Радвам се от своята позиция. Гледам напред към шампионата, за мен е по-важно да спечеля добри точки тук от колкото да поемам рискове да гоня челото,” заяви Латвала пред нашите колеги от Volkswagen.

Rally Monte Carlo 2015

Зад Яри-Мати Латвала/Мика Антила на 49.4 секунди са съотборниците им във Volkswagen Андреас Микелсен/ Ола Флоене. Двамата имаха трудната задача да останат на трасето до краят на деня. Те също постигнаха своята цел благодарение на правилният избор на гуми и внимателно каране. Микелсен се оплака на няколко пъти от лошата видимост поради мъглата и трудните заледени участъци.

На 9 секунди от Микелсен/Флоене, с впечатляващо представяне до момента са От Танак и Райго Молдер. Танак, на право не бе себе си справяйки се блестящо във всеки един момент. Това му донесе възможността да се бори за място на подиума.

Мадс Остберг/Джонас Андерсън , Елфин Еванс/Даниел Барит и Тиери Ньовил/Николас Жилсул са сравнително близко помежду си, което може да се превърне в интересна битка за петата позиция. Дани Сордо/Марк Мартин, Мартин Прокоп/Ян Томанек и Хенинг Солберг/Илка Минор затварят челната десетка.

16220_720265274747355_2220498954424011023_n
Щетите по автомобилът на Роберт Кубица

Голям интерес предизвика представянето на Роберт Кубица/Мачек Шчепаняк, които взеха три етапни победи. Малшанс за двамата в последната отсечка за деня SS8 Les Costes- St Julien en Champsaur 2 (25.40 km), високото темпо им изигра лоша шега, след като излетяха от трасето на два пъти и бяха принудени да завършат отсечката с предна лява спукана гума и силно деформирана предница, те все пак успяха да стигнат до сервизният парк на време.

Към пострадалите в SS8 освен Себастиан Льоб и Роберт Кубица, можем да добавим и Крис Мийк. Младият англичанин изпусна бърз ляв завой и се заби в канавката счупвайки задното ляво окачване на своят автомобил, досущ както неговият съотборник Себастина Льоб. За съжаление Мийк също ще се възползва от рали 2 днес.

WRC 2

5032_MartinKoci-MonteCarlo-2015_001_592x333

Тук, както и при големите битката бе доста нажежена Стефан Лефевр (Citroen DS3 R5) и Мартин Коци (Ford Fiesta R5, на снимката) буквално си дишаха зад вратът през цялото време. Словакът успя да намали разликата си с Лефевр до 1.7 секунди въпреки спукана гума на SS4. Младият французин обаче отговори подобаващо и увеличи авансът си до 6.5 секунди за краят на вчерашният ден.

Куентин Джордано бе на трета позиция, но за съжаление се удари в стена в предпоследната отсечка за деня, оставяйки третото място на Жулиен Маурин. Който пък за своя сметка удари камък и завърши четвърти зад Армин Крамер. Разликата между двамата е 9.7 секунди. Пети във WRC2 завърши Крейг Брийн, въпреки спукана гума и проблеми с диференциал.

Видео

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3252 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]