Себастиан Ожие е победителят от рали Италия-Сардиния 2014

2953_Italy-Ogier-2014_536_896x504

Световният шампион за 2013 година Себастиан Ожие, успя да утвърди своята преднина в шампионатът с цели 33 точки пред неговият съотборник Яри-Мати Латвала. Макар финландецът да бе лидер до третият ден от ралито, злощастно спукване на гума по време на второто минаване през почти 60 километровата отсечка Monte Lerno му коства лидерството и загуба от цели 2 минути. „Грешката бе изцяло моя. Задницата на автомобилът отскочи от коловоза и ударихме гумата в камък, и трябваше да спра”– заяви Латвала, който завърши ралито на трета позиция.

Втори след Себастиан Ожие се нареди Мадс Осберг. Макар през последният ден бе под натиск от страна на Латвала, той успя да устиска неговите непрестанни атаки и до краят на ралито го задържа на 9,7 секунди зад себе си. Осберг се изкачи на третата позиция в шампионатът с 66 точки и само на 3 т. разлика от Микелсен.

2944_Italy-Mikkelsen-2014_528_896x504На четвърта позиция завърши третият пилот на VW, Андреас Микелсен. Норвежецът, който спечели пауърстейджът заложи на сигурно темпо през цялото рали. „ Завършихме едно доста добро рали, с нетърпение очаквам как ще се развие сезонът. Вече ще се борим за подиум, това е сигурно,”  каза Микелсен.

Челната шестица бе затворена от пилотите на Ford, Елфин Еванс и Мартин Прокоп. Техният съотборник и пилот номер едно Мико Хирвонен, отпадна още през вторият ден от ралито заради подпалилият се автомобил. Бившият пилот на F1 Роберт Кубица, отпадна още в СЕ 12 след като, при удар в камък той откъсна своята предна дясна гума. Макар стартирал по рали 2, той успя да завърши на осма позиция на 5 минути от Хенинг Солберг.

2890_Italy-Hanninen2-2014_839_896x504Рали Сардиния донесе доста драматични моменти за отборът на Хюндай. Макар обещаващият старт на състезанието, още през вторият ден Юхо Ханинен катастрофира, а Тиери Ньовил счупи своето окачване. Това доведе до главоломно падане в класирането за белгиецът, който завърши ралито на шестнадесета позиция. Третият пилот на Hyundai Хеидън Падън, завърши на дванайсти. „ Този уйкенд бе доста голямо предизвикателство за нас, но и доста полезно да натрупаме километри.”
Снимки: wrc.com
 

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]