Себастиан Ожиер, победител в рали Монте Карло 2014.

След три дни и над 360 състезателни километра, „Старата госпожа“ бе надвита от световният шампион за 2013-та година, Себастиан Ожиер. Но в началото никак не беше лесно за френският пилот(виж рали монте карло ден1),както и до краят на ралито.

Битката за победата на това рали започна още през първият ден след изключителното добро време на Браян Буфиер на СЕ3. На вторият ден Буфиер, който бе зад волана на Форд Фиеста WRC, даваше всичко от себе си за да запази своята преднина. Която отсечка след отсечка биваше скъсявана от пилотът на Фолксваген Себастиан Ожиер.

Във вторият ден, всичко се реши през второто минаване на най-дългата отсечка Vitrolles- Faye, с дължина от 49 километра. Настоящият световен шампион направи по-добро време с цели 47 сек. от лидера Браян Буфиер, който се е завъртя и се е наложи публиката да му помогне. Тази отсечка, се оказа пагубна и за бившият пилот от Формула едно Роберт Кубица, който изгуби контрола на своята Фиеста и падна от мост(Виж видео по-долу). След тази случка полякът изгуби всичките си шансове за качване на почитната стълбичка на рали Монте Карло.

Този специален етап също ни донесе още един интересен момент от страна на Яри-Мати Латвала, който спука гума и бе задминат от младокът Елфин Еванс. Я.Латвала:“ В началото на отсечката, в изхода на един десен завой докоснах назъбен ръб и спукахме гума.“ След като Латвала смени своята гума, застигна Еванс и те прехвърлиха за няколко километра тяхната битка от позиция на таблото с времената, в реална битка по трасето.

През третият ден на ралито, на места по отсечките започна да вали сняг. Емблематичната Col de Turini, беше приятно наваляна точно на върха, на който обикновено се събира огромно тълпа от зрители. Всички пилоти стартираха първата отсечка за деня с по 2 зимни гуми с шипове заради навалелият сняг, но за изненада на всички по-голямата част от трасето бе суха и се наложи да карат с шиповете по не заснеженият асфалт. Себастиан Ожиер:“Добра отсечка, всичко беше добре, внимавахме доста на върха. Да караш на сух асфалт с шипове си беше доста забавно!“

За съжаление Брая Буфиер, изгуби всички шансове да се бори с Ожиер след като на СЕ13 Sospel-Breil Sur Roya 1, счупи своето задно ляво колело. „ Отворих малко повечко завоя, трябва да се концентрираме върху финиширане на ралито.“

Второтo минаване през отсечката SS14 La Bollene Vesubie-Moulinet 2 (23.40км), бе отменено заради излизане от трасето на чехът Меличарев, който запуши трасето за другите участници.“Споменът от това рали ще ми остане за дълго, и споменът от тази отсечка също. Развяха ни жълт флаг на около 5 километра от старта“заяви Крис Мийк след като се добра до финала.

Финалните щрихи за деня бяха допълнени от страна на Яри-Мати Латвала, за борбата в Пауът Стейджа заедно с Ожиер и отпадането на Мико Хирвонен заради повреда в алтернатора. Латвала зададе изключително бързо темпо в тази може би най-трудна отсечка за деня, като постави време от 10:41.5сек. оставяйки зад себе си само на 2 стотни от секундата победителят на Рали Монте Карло 2014, Себастиан Ожиер.

Краен резултат на Рали Монте Карло 2014

Видео с моментите от ден 2-ри на Рали Монте Карло

Видео с условията в Col De Turini.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3315 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]