Себастиан Льоб: WRC ще ми липсва.

Снимка на автомобилът на Себастиан Льоб и Даниел Елена за Рали Франция 2013. Снимка:PLANETEMARCUS.COM

Някой хора твърдят че последните титли на Льоб са благодарение на слабата конкуренция в WRC.  Други се опитват да размишляват върху въпросът, кой са били най-трудните му съперници и въобще дали е имало такива. Според французина са били трима:”Петър Солберг, Маркус  Грьонхолм, и Мико Хирвонен.”

В навечерието на Рали Франция Себастиан Льоб, говори за своите най-добри съперници. Снимка:WRC

Петър Солберг победи Себастиан със само една точка през сезон 2003, Грьонхолм имаше пълния шанс да спечели титлата през 2007-ма, но французина се представи повече от отлично през последните пет кръга от шампионата.  Хирвонен водеше пред  Льоб  с една точка в Рали Великобритания през 2009-та, което бе последното за сезона, но шампионът отново се представи безупречно и спечели титлата за пореден път.

„Трудно е да се каже срещу кого ми беше най-трудно. Имахме доста тежки битки и с тримата и с всеки бе по свой различен начин. Може би борбата ми с Маркус бе една от най-трудните. Беше доста трудно.” Каза Льоб, спомняйки си със усмивка битката му със финландският пилот на рали Нова Зеландия през 2007-ма, където Грьонхолм победи с три десети пред Французина. „Битката в това състезание бе една от най-трудните ми срещу него.”

Той все още е мотивиран да се докаже в автомобилните спортове. През сезон 2014 на WTCC, французина ще вземе участие в шампионатът заедно със Ситроен. Миналият уикенд взе своята първа победа в FIA GT сериите  на пистата в Навара, със своят Макларън.

Льоб, твърди че този е бил точният момент да се откаже от WRC понеже, не се е чувствал повече мотивиран да се бори. „ Бе вече автоматично, когато се качвах в колата да давам най-доброто от себе си, но през последната година това чувство все повече отпадаше. Когато съм в рали автомобилът бях напълно мотивиран, но пътуванията и времето което съм далеч от вкъщи ме демотивираше, така че реших да спра.”

„Ралитата ще ми липсват от гледна точна на пилотирането, усещанията през който минаваш когато колата поднася в макадамът или в снегът със висока скорост са уникални. Това са усещания който никога няма да усетя в пистовите състезания.”

Желанието за победа на Льоб се засилва при мисълта че ще стартира на седма позиция във Франция,  но понеже се намира на нея в шампионатът също го притеснява. Причината е че колите пред него ще изкарат всичките камъни и фракция от завоите което ще го забави значително. Ожие ще има голямо предимство пред световният шампион.

„Моята стартова позиция може да бъде проблем,” призна си французина.” Да си седми на стартът  ще усложни нашата задача, но ако имам шанс да се боря за победата няма да го оставя. Разбира се би било хубаво да спечеля, няма много пилоти завършили своята кариера с победа.”

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]