Себастиан Льоб с първа етапна победа в Дакар 2018, Депре с проблеми

Себастиан Льоб, Дакар 2018

Себастиан Льоб пребори изключително бързият Карлос Сайнц за да вземе първата си етапна победа в Дакар 2018, докато Стефан Петерханзел продължава да е начело в генералното класиране.

Деветкратният световен рали шампион се намираше на четвърта позиция преди вчерашният ден, признавайки малкият си опит с този тип терен в перуанските етапи. Въпреки това френската рали легенда успя да запише най-добро време във вчерашният най-дълъг етап до момента (330 км) в покрайнините на Сан Хуан де Маркона.

Льоб прекоси етапа за 3 часа, 57 минути и 52 секунди, като най-близо до него бе Карлос Сайнц с 1 минута и половина по-бавно време от съотборникът си. Стефан Петерханзел затваря челната тройки с три минути по-бавно време и с аванс от над седем минути спрямо Льоб в генералното класиране.

„Днес бе забавен ден – коментира Льоб. – Дълъг етап с доста дюни и старт на плажа. Най-важното нещо бе да не затънем и мисля, че някой хора имаха точно този проблем. На моменти извадихме късмет, който ни донесе и етапната победа. Невероятното бе, че спечелихме с едва минута разлика. Битката все още е много близка и изключително интересна. Утре ще сме първи по етапа и навигирането ще е трудно. Трябва да сме заедно с другите от отбора.“

Сирил Депре с опит да поправи своето бъги

Най-големият губещ от отборът на Пежо вчера бе Сирил Депре. Петкратният победител в Дакар при моторите получи повреда в окачването на своето Пежо 3000 DKR Maxi и трябваше да изчака сервизният автомобил по средата на отсечката.

„Не бях сигурен, какво се случи точно – разясни Депре. – Подходихме внимателно за една скала, но при преминаването някак си колата подскочи и се откъсна задната дясна част от колата. Щетите може да се поправят, но не за кратко време.“

Няколко километра след мястото на което бе спрял Депре, спря и  Насер Ал-Атия също с проблеми, като катарецът е трябвало да спре в отсечката на два пъти. Пилотът на Тойота все пак успя да стигне до финала, но с пасив от 54 минути спрямо етапният победител Льоб.

Един от най-опитните се срещна с доста трудни условия

Жиниел де Вилиерс също имаше проблеми, като френският съотборник на Ал Атия прекоси финиша на вчерашният етап с изоставане от 1 час и 13 минути спрямо времето на Льоб.

По-назад в класирането Мико Хирвонен успя да стартира вчера след проблемите си от понеделни, като записа четвърто най-добро време с изостава от 34 минути спрямо Льоб.

„Доволен съм от това как мина денят ни – коментира Хирвонен. – Най-накрая имахме възможност истинският потенциал на бъгито. Въпреки, че спряхме на няколко пъти, все пак сме доста доволни от представянето си.“

Днешният етап от Сан Хуан де Маркона до Арекипа е от 932 километра от които 267 са състезателни. Спецификата тук, е че отсечката е разделена на две старта на моторите и колите ще бъде от различни точки. Състезателите за пръв път ще преминат през митичният плаж Танака, като в края на етапът се разпростират огромни дюни.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]