Себастиан Льоб отпадна, Петерханзел повежда – Рали Дакар

Себастиан Льоб за съжаление отпада от тазгодишното издание на рали „Дакар“ в едва петият и ден, докато неговият съотборник Стефан Петерханзел зададе темпото и увеличи авансът си в генералното класиране.

Деветкратният световен рали шампион стартира пръв във вчерашният етап, след като във вторник записа етапна победа, но бе принуден да спре на около пет километра от старта на етапа между Сан Хуан де Маркона и Арекипа.

Нямаше как Льоб и Елена да се справят с положението сами и трябваше да изчакат помощният екип. В крайна сметка дуото продължи да се състезава с изоставане от цели три часа. По-късно се оказа, че Даниел Елена е получил травма на опашната кост и Льоб директно се отправил към медицинският център в бивакът в Арекипа.

„Беше труден старт – коментира Льоб. – Пясъкът бе изключително нестабилен и колата просто не искаше да се изкачва по дюните и така заседнахме за около 20 минути. След това успяхме да продължим следвайки следите на другите, което ни помогна значително. Стигнахме до едно място в което друг състезател бе заседнал на един превал. С цел да не го ударим завих надясно, но точно след превала се оказа, че има голяма дупка която уцелихме с доста силен удар.

„След това нямаше как да се измъкнем сами и трябваше да изчакаме помощният камион за да ни издърпа. Даниел имаше доста остри болки след удара. Дори преминахме през финиша изключително бавно за да не усилваме болките му. Неговата травма не ни остави друга опция освен да се откажем.

Така битката за победата за сега ще се решава между Стефан Петерханзел и Карлос Сайнц. Петерханзел взе етапната победа вчера, преборвайки се с най-близкият си съперник Берхард тен Бринке с Тойота. Благодарение на доброто си темпо тен Бринки успя да се изкачи на трета позиция в генералното класиране.

Сайнц от своя страна затъна в дюните изгубвайки 18 минути. Тази грешка на испанеца, го изпращат на втора позиция в генералното класиране с пасив от 30 минути спрямо Петерханзел.

„Етапът бе доста сложен – разяснява „ел матадор“. – можеше да изгубим доста повече време. Не сме доволни на 100 процента от това, как измина деня за нас, но за сега се намираме на добра позиция в генералното. Искаме да продължим със същото темпо и да достигнем в Ла Пас без никакви драми.“

Насер Ал-Атия е човекът на четвърта позиция в генералното класиране след вчерашният ден с изоставане от час и половина. Зад него се намира Жиниел де Вилиерс на единадесет минути зад катарецът, поради третото си най-добро вчерашно време.

Най-голямата заплаха за Петерханзел вчера бе Язид Ал-Раджи с Мини на X-Raid.

Ал-Раджи, който няма как да се бори за добро генерално класиране след ударът му с Борис Гарафулик от преди няколко дни, бе на път да запише първата етапна победа за новото бъги на X-Raid. Малко преди последната контрола неговото бъги се оказа във водите на Тихия океан (виж видео), което му коства цели тридесет минути.

Вчерашният етап приключи с перуанските етапи, а от днес стартират отсечките с висока надморска височина, които се отправят към столицата на Боливия – Ла Пас.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3253 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]