Сафари и Япония във WRC, Корсика и Германия аут?

Всеки момент се очаква международният съвет на ФИА да одобри и реши календара на WRC за сезон 2020. Гласуването трябваше да се случи през миналия петък, но поради неясни причини беше изместено.

Според редица източници, на тази среща ще бъде официално предложено добавянето в календара на дългоочакваните рали „Сафари“ и рали „Япония“. Според тези същите източници Рали „Корсика“ най-вероятно ще изпадне от календара, докато рали „Германия“ ще бъде вписано, като резервно състезание в случай на неизпълнение на някой от бъдещите нови кръгове.

Потенциално се е дискутирало завръщането към ротационната схема с цел задържане на рали „Косика“ и рали „Германия“, както това може да отвори вратите и на още повече европейски състезания. Организаторите на състезания от Австралия, Кения и Япония са гласували против това решение, което би заплашило и техните надпревари.

„Разбираемо е че, новите състезания ще гласуват против ротацията. Австралииците също така са наясно че, на масата стои и евентуалната им ротация с Нова Зеландия“, коментира представител на ФИА.

Скорошно завръщане на шампионата в Антиподите не е ясно дали ще се случи. Въпреки че, от Нова Зеландия са напълно готови със състезание в околностите на Оукланд. А техните австралийски колеги все още работят по новата си локация.

Междувременно през миналата седмица се състоя генералната репетиция и оценяване на рали „Сафари“, като всички отбори изпратиха свои представители и дори лично шефът на промоутъра на WRC Оливие Циесла присъства на място.

Състезанието стартира в Касарани, Найроби. Сервизният парк бе базиран до езерото Найваша. Общата дължина на ралито, което бе кръг от африканския рали шампионат на ФИА, бе 254 състезателни километра, разделени на 14 специални етапа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]