Саудитска Арабия подписа 10 годишен договор с WRC за участие в шампионата

Вчера по време на рали „Сардиния“ промоутъра на световния рали шампионат и представители на Саудитска Арабия предвождани от принц Калиб Бин Слутан Ал Абдула Ал-Файсал, който е и председател на автомобилната федерация на Саудитска Арабия, подписаха десетгодишен договор за това арабската страна да бъде част от шампионата.

С това споразумение WRC ще се завърне за пръв път в тази част от света от рали „Йордания“ 2011 насам. От промотъра смятат това споразумение за стратегическо решение с което ще допринесат за нови и интересни преживявания за фенове и състезатели.

„Развълнувани сме от възможността да се върнем отново в Близкия Изток и в страна с традиции в рали дисциплината. Всеки ден от състезателния уикенд ще предостави едно изключително различно предизвикателство за екипажите и ще подчертае възможностите на Саудитска Арабия“, коментира директора на промоутъра Йоан Сиебел.

Саудитска Арабия от няколко години насам приема легендарното състезание рали „Дакар“, както и Формула 1, а от сезон 2025 ще приеме и WRC с което показва, че интересът към автомобилния спорт е изключително сериозен на държавно ниво.

„Ние сме развълнувани да приемем световния рали шампионат на ФИА за пръв път през 2025 година. Пристигането на още един автомобилен шампионат с глобален статут в Саудитска Арабия потвърждава нашето преобразяване в основен хъб за моторни спортове в региона.

„През 2025 ние с огромна гордост ще приемем Formula 1, Formula E, Extreme E, рали „Дакар“ и сега WRC в нашето кралство, което е едно сериозно постижение“, разясни принц Калиб Бин Слутан Ал Абдула Ал-Файсал който се качи и в автомобила на Тиери Ньовил по време на шейкдауна в рали „Сардиния“.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]