Саразен с участие в Корсика зад волана на i20 R5

AUTO - ERC TOUR DE CORSE 2014

Бившият заводски пилот на Субару във WRC Стефан Саразен се очаква да направи дебютът на новото оръжие Hyundai i20 R5 на рали „Корсика“ през тази година. Саразен е един пилот с доста дълга моторспорт биография.  През 1999 година той записва първото си и единствено участие във Формула 1 за отборът на Минарди. От 1999 до 2002 той е тестов пилот на отборът на Ален Прост и на Тойота.

2004-та е годината в която французина записва две участия във WRC, като най-добрият му резултат бе четвъртата позиция. Това му донесе договор със Субару, като за кратко си партнира с Петер Солберг и Крис Аткинсън. През 2006 Саразен взима активно участие в пистовите серии за издръжливост и през януари 2007 бе обявен за заводски пилот на Пежо в тяхната програма за сериите „Льо Ман“.

След оттеглянето на Пежо той отново поглежда към ралитата взимайки участия в IRC сериите, както и в подбрани кръгове от френския асфалтов шампионат. През 2013 подписва договор с новосъздаденият отбор на Тойота за сериите „Льо Ман“. 2014 е годината в която Стефан Саразен записа победата в рали „Корсика“, като кръг от европейският рали шампионат. Днес той продължава да работи за Тойота, като също така има и договор с отборът на Вентури за новосъздаденият шампионат Формула Е.

Саразен също така взима участие в асфалтовите тестове на бъдещият автомобил на Тойота във WRC, което прави новината с ангажиментът му към Hyundai за рали „Корсика“ доста интересна. Изборът на корейският прозиводител е доста добър с оглед представянето и познанията на Саразен за това легендарно рали, друг е въпросът дали колата ще бъде успешно хомологирана на време за надпреварата.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3294 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]