Сайнц печели 6-тия етап от рали Дакар, Ал-Атия все по-близо до Петерханзел

Carlos Sainz and Lucas Cruz
Снимки: Eric Vargiolu/ Red Bull Content Pool

Карлос Сайнц успя да намали част от изоставането си спрямо лидера в рали „Дакар“ 2021 Стефан Петерханзел взимайки етапната победа във вчерашния 6-ти етап.

Пилотът на Mini X-raid бе най-бърз през всички точки на скъсения на 348 километра етап между Ал Кайсумах и Хаил. Испанецът записа с четири минути по-добро време от завиръшилия на второ място Язид Ал Раджис Toyota подготвена от Overdrive.

С това си представяне Сайнц записа своята втора етапна победа в тазгодишното издание на рали „Дакар“, но въпреки това той се намира на трето място и на цели 40 минути зад Насер Ал-Атия.

Ал-Атия и Петерханзел си спретнаха още една доста близка битка, като до шестата времева контрола 13-кратния победител в Дакар водеше. След последната контрола обаче, Ал-Атия отвърна на темпото и превъзмогна изоставането си от 55 секунди побеждавайки съперникът си с 18 секунди.

Якоб Пригонски затваря челната петица на най-бързите пилоти в шестия етап, като с това си постежние и двата автомобила на Overdrive влязоха в топ 5. Полякът вече е и четвърти в генералното класиране на 11 минути зад Карлос Сайнц.

Нани Рома, който вече е пети в генералното класиране, продължи със стабилният си прогрес записвайки седмото най-добро време. Неговия съотборник в Bahrain Raid Xtreme (BRX) Себастиен Льоб изпадна още повече в класирането.

Деветкранитя световен рали шампион счупи окачването на своето бъги в първата част от етапа. Той бе принуден да извика помощния камион на BRX, който да му донесе резервни части.

L’aventure, c’est l’aventure ❗️Et le Dakar Rally, c’est une aventure ! Toujours au km 97 de la spéciale depuis 8h 😬…

Публикувахте от Sébastien Loeb в Петък, 8 януари 2021 г.

След като оглави отсечката от четвъртък, Жиниел де Вилиерс стартира пръв във вчерашния ден и записа осмотото най-добро време. Пилотът на Toyota продължава да се намира на деветата позиция в генералното класиране. с аванс от около 30 минути пред десетия Мартин Прокоп.

Вчерашният 6-ти етап бе скъсен поради множество оплаквания от състезателите заради условията в конкретния регион, като дори самият Карлос Сайнц определи маршрута по следният начин: „това е по-скоро гимкхана, от колкото рали“.

Днес събота е ден за почивка за участниците в рали „Дакар“. Седмия етап от Хаил до Шакака ще стартира в неделя, като е с дължина от 471 състезателни километра.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]