Росен Даскалов и неговият екип с представяне на български състезателен расов автомобил

IMGP5293

Вчера на едно доста гламурно представяне на летището в село Лесово, което се намира в покрайнините на София, из под мъглата видяхме два изключително агресивно изглеждащи автомобила. На пръв поглед човек ще си каже, че това са автомобили от класът на Pagani Zonda и McLaren 12C но те са много повече за нашата малка държавица и особено за техният създател Росен Даскалов, който с огромно желание разказа на пресконференцията цялата история зад създаването на двата звяра, които ще си позволим спокойно да ги наречем българските супер автомобили (Виж видео от представянето най-долу).

Даскалов, стартира своята спортна кариера на картинг пистата спечелвайки редица отличия и титли. През 2010 година, той стартира в националният ни шампионат по „Затворен Маршрут” зад воланът на BMW M5 и през 2011 завършва на трето място в клас „ЕMАX”. Много от автомобилните фенове в България благодарение на него видяха по нашенските трасета автомобилът Radical, който за Росен Даскалов не бе достатъчен.Така русенският бизнесмен решава да се захване със свой собствен проект по създаването на състезателен автомобил, което го довежда до запознанството му с Фил Матс на изложението на списание Autosport през 2012 година. Фил, помага за хомологирането на шасито на проектът, което е отнело седем месечна борба с МИРА „MSR” увенчавайки се с успех.

SIN_R1_GoodWood_FOS_2013_20
Sin R1 на Goodwood 2013

Техният първоначален замисъл на Sin R1 постигна покана на фестивалът на скоростта „Goodwood” през 2012, в които взимат участие всички топ марки и топ пилоти от целият свят заставяйки редом до производители като Ferrari, Pagani, McLaren, Porsche и тн. Екипът на Росен и Фил създава своя собствена машина за правене на карбоновите форми на автомобилът и така произвеждате за един месец вторият брой  Sin R1 и го представят отново изложението на списание Autosport където Росен се запознава с Фред, който поглежда автомобила и казва: “Виж, виждал съм много такива като теб, които идват, представят нещо и за една година изчезват. Ако искаш този автомобил да  годен за състезания, трябва да има централна гайка, трябва резервоара да е централно разположен, зад седалките, трябва да има система за повдигане на автомобила с въздушни цилиндри.”  И така нататък…

Веднага след препоръките на Фред, Росен прави своят дебют на пистата в „Силвърстоун” през август 2013, където отново се срещат с Фред впечатлен, че българинът го е послушал и след време двамата започват да работят заедно. Още в началото на състезателната си история автомобилът показва голям потенциал и интерес от страна на зрители и участници GT CUP шампионатът, което отново довежда и през тази година Sin автомобилът на „Goodwood”.

SIN_R1_race_SIlverstone_2013_87
Sin R1 на Силвърстоун 2013

Русенският бизнесмен и неговият английски приятел и специалист решават да хомологират своят състезателен автомобил за клас GT4, след разговори със SRO (фирма носител на правата върху GT4) успяват да получат потвърждение ако техният автомобил отговори на изискванията да бъде хомологиран.

Български отбор в GT4 сериите

IMGP5288
Изцяло новият GT4 автомобил Sin R1 GT4

Освен представянето на двата автомобила, Росен Даскалов заедно с Владимир Илиев ни разказаха за своята идея относно създаването на отбор, който да вземе участие с два автомобила в GT4 шампионатът през 2015 година. Тяхното желание е да поставят България на челна позиция сред GT Cup средите с представянето на млади български пилоти и изцяло нов състезателен автомобил. За в момента не е сигурно кой ще седне зад воланът но всеки желаещ е добре дошъл. Но както се разбра с присъствието на сливенските асове Георги Василев/ Стефан Добрев пилотите Христо Манолов, Борис Григоров, Костадин Маршавелов, Григор Григоров, Мирослав Ангелов и редица имена на спорта имат голям интерес към проекта.

 Видео репортаж от представянето

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]