Рожденникът Кале пое челото в рали Нова Зеландия

Рожденникът Кале Рованпера и неговия навигатор Йоне Халтунен са лидерите в рали „Нова Зеландия“, след края на съботния ден. Дуото на Toyota Gazoo Racing има преднина от 29 секунди пред Себастиен Ожие/Бенджамин Вейлас, докато От Танак и Мартин Ярвеоя са трети на 46,4 секунди от лидерите.

С това си постижение вече 22 годишния пилот е на една крачка от титлата. Чисто математически, ако той запази своята позиция и спечели 5-те бонус точки от пауър етапа, младия финландец ще стане световен шампион два кръга преди края на сезона.

„Определено деня премина добре – коментира Рованпера с усмивка. – Много съм доволен от това което постигнахме в тези екстремно трудни условия. Натиснахме много силно и съм доволен от резултата“

В началото на съботния ден наказания с 5 секунди Танак успяваше да поддържа достатъчно добро темпо оставайки близо до Елфин Еванс. До обедния сервиз естонеца се намираше на 4,6 секунди зад новия лидер Рованпера. Финландеца направи повече от страхотно време в SS9 Puhoi изкачвайки се от трета на първа позиция възползвайки се от инцидента на Еванс и изпитващия затруднения за пореден път със своя автомобил Танак.

Еванс направи грешка в един десен завой удряйки канаваката с предницата на своя автомобил, след което той се завърта и удря отново. Резултатът от това е липсващ багажник и течащ радиатор на неговия GR Yaris.

В първия следобеден етап Танак получи още 10 секунди наказание от стюардите, след като отново неговия автомобил е разполагал с повече хибридна мощност за SS8 Kaipara Hills 1. Това торпилира естонеца на третата позиция и увеличи неговото изоставане на цели 21 секунди спрямо Рованпера.

До края на деня 22 годишния финландец записа две от три етапни победи увеличавайки своя аванс с още осем секунди.

Назад в класирането следобедните минавания също не минаха по план за Себастиен Ожие. Французина получи 10 секунди наказание поради закъснение за старта на SS12 Puhoi 2. Все пак той се намира на втора позиция, като неговата задача за неделя е да опази мястото си от От Танак.

Съотборника на Танак Тиери Ньовил е на почти минута зад него, докато също получилия наказания поради повече мощност в хибридната система от изисканото Оливър Солберг е пети. Белгиеца така и не получи възможност да покаже своето темпо, след като получи изгуби третата предавка на своя Hyundai i20N Rally1.

За съжаление Такамото Катцута не завърши деня след като излезе от трасето в предпоследната отсечка за деня. С впечатляващ инцидент отпадна и Гас Грийнсмит, който записа поредния разочароващ уикенд за Ford M-Sport. Тимът на Малкъл Уилсън загуби за пореден път възможността да запише каквито и да са било точки, след пореден набор от инциденти на техните пилоти.

Безапелационен лидер в WRC2 остава Хейдън Падън, който след инцидентите на пилотите от Rally1 категорията се намира на шесто място в генералното класиране.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]