Рованпера със сериозна атака пое челото на рали Швеция

Кале Рованпера и Йоне Халтунен поеха челото на рали „Швеция“ след впечатляваща езда в последните няколко етапа на фарове.

Пет различни пилота си размениха първата позиция в първата отсечка за деня, докато младия финландец и Елфин Еванс не ги изненадаха с доста сериозна атака.

Рованпера поведе в класирането с аванс от 1,2 секунди пред Еванс. До края на деня пилота на Toyota Gazoo Racing увеличи преднината си спрямо своя съотборник Елфин Еванс на 8,3 секунди.

„Знаех, че когато започнем да губим време при следобедните минавания ще се наложи да отговаряме на атаките – коментира Рованпера. – Трябва винаги да сме на 100 процента, но в последния етап дадохме 110!

„Условията бяха изключително трудни и съм доволен, че достигнахме до финала на деня без грешки. Утре ни очаква тежка битка.“

Намиращия се на второ място Елфин Еванс записа две от шест етапни победи, като бе на косъм да хвърли всичко постигнато зад борна в последните метри на последния супер специален етап. Уелсецът излетя от трасето точно при лазерния лъч на времеизмерването и се приземи на съседната паралелна част от трасето.

Най-близо до пилотите на Toyota Gazoo Racing бе Тиери Ньовил. Белгиеца се намираше в доста добра позиция, но грешка при един от разклоните му коства десет секунди. Именно тази грешка го изпрати на четвърта позиция, като до края на деня неговото изоставането от челото се увеличи на 21,7 секунди.

Негов най-пряк съперни утре обаче ще бъде Есапека Лапи, който се намира на едва 4,2 секунди. Финландеца започна уикенда обещаващо, но темпото му днес не бе на достатъчно добро ниво намирайки се на над минута от челото.

Такамото Катцута завърши днешния съботен ден на пета позиция във временното генрално класиране. Японеца се възползва от проблемите с педала на газта на Оливър Солберг. Пилота на Hyundai Motorsport изгуби над минута и половина в последния етап за деня. Той също така получи и наказание от две минути и четиридесет секунди поради закъснение за часовата контрола преди етапа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]