Рованпера със сериозен аванс след първия ден от рали Хърватска

Снимки: Toyota Gazoo Racing, RedBull Content Pool

Кале Рованпера и Йоне Халтунен завършиха първия ден от рали „Хърватска“ на първа позиция успявайки да подобрят значително своето представяне в следобедните минавания. Техния аванс е от 1:04.0 минути пред Тиери Ньовил и Мартин Ярвеоя. На трето място продължава да се намират От Танак и Мартин Ярвеоя, които се опазиха от атаката на четвъртите Крейг Брийн и Пол Нейгъл.

Следобедните минавания започнаха с драматичен момент, малко преди старта на второто минаване през SS5 Mali Lipovec – Grdanjci. Тиери Ньовил и Мартин Ярвеоя получиха наказание от 40 секунди поради закъснение на ЧК-то за влизане в сервизната зона с 4 минути.

Имахме проблеми с алтернатора от по-рано и му сменихме ремъка – коментира Ньовил ситуацията. – На път към сервизния парк отново го изгубихме на 800 метра преди ЧК-то. Колата спря напълно и трябваше да я бутаме до там.“

Преди този момент двамата се намираха на 12,5 секунди от лидерите, но за пореден път техниката им ги предаде в неподходящ момент. Въпреки това те успяха да запазят второто си място увеличавайки аванса си от 1,6 на 19,3 секунди пред От Танак/Мартин Ярвеоя записвайки и етапна победа.

Естонския екипаж на Hyundai Motorsport успя да избягаха на най-добре представящия се екипаж на Ford M-Sport, като по-късно през деня стана ясно, че те отново са имали проблеми с хибридната система на своя i20 Rally1.

Мисля, че денят ни мина ок – разяснява Танак. – За съжаление изгубихме хибридната система. Въпреки това се справяме добре.

Оливър Солберг, чиято задача е да натрупа ценни километри се намира на пета позиция с аванс от 10,6 секунди пред Елфин Еванс. Такамото Катцута и спукалия две гуми Гас Грийсмит затварят челната осмица.

Йона Росел успя да увеличи двойно аванса си на 36,3 секунди до края на деня. Намиращия се на второ място Крис Инграм не успя да удържи позицията си пред бързо настъпвашия Николай Грязин, който се изкачи на второто място. На трето място се намира Ерик Камили, който изостава с 22 секунди зад челото.

Съботния ден стартира от 08:42 ч. българско време с SS9 Kostanjevac – Petruš Vrh 1. В България ще бъдат излъчени два специални етапа по телевизия Max Sport 1. SS12 Vinski Vrh – Duga Resa 1 (старт 12:38 ч.) и SS16 Vinski Vrh – Duga Resa 2 (старт 20:08 ч.)

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]