Рованпера повежда след първите четири етапа в рали Хърватска

Кале Рованпера и Йоне Хлатунен са лидерите след първите четири специални етапа от рали „Хърватска“. Те имат аванс от 12,5 секунди пред Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге. На трето място се намират От Танак и Мартин Ярвеоя на 34,8 секунди зад своите съотборници от Hyundai Motorsport.

Както и се очакваше атмосферните условия бяха ключови за битката при сутрешните минавания днес. Абсолютно всички пилоти стартиращи зад първите трима се оплакаха от множеството кал по трасето, което съответно доведе и до проблеми за някои от тях.

Такива проблеми обаче нямаше Кале Рованпера, който спечели три от четирите специални етапа преди днешния обеден сервиз.

Чувствам се много комфортно в колата тази сутрин, въпреки сложните условия – коментира Рованпера. – Позицията на която се намираме е добра. Аз съм една идея по-бърз от останалите, като най-вероятно не само стартовата ни позиция ни помага за постигането на тези резултати. Последната отсечка бе най-трудна, като имах и опасен момент.

Именно условията в последната отсечка SS4 Pećurkovo Brdo – Mrežnički Novaki 1 изиграха ключова роля за запазването на лидерската позиция на Рованпера. След като стартираха първите три автомобила останалите бяха посрещнати от тежък дъжд, който определено не помогна на голяма част от екипажите.

Крейг Брийн бе единствения пилот, който успя да измъкне 5,9 секунди на намиращия се на трето място От Танак, като разликата между двамата е от от 1,9. Пилота на Hyundai Motorsport имаше труден ден, като дори записа едва пето време в последната отсечка.

На пето място в генералното класиране се намира Гас Грийнсмит, който търси своя ритъм в трудните за предвиждане сутрешни условия. Оливър Солберг, Такамото Катцута и пукащия на няколко пъти гума Елфин Еванс затварят челната осмица.

Големия губещ днес определено бе Адриен Формо, който излетя от трасето тотализирайки своята Fiesta Rally1.

Подобна бе ситуацията и на Есапека Лапи, който трябваше да паркира своя Yaris Rally1 в страни от пътя, след удар в предно дясно колело.

Най-бърз при Rally2 автомобилите е Йоан Росел, който има аванс от 16,6 секунди пред Крис Инграм. На трето място се намира Николай Грязин с изоставане от 13,1 секунди зад Инграм.

Вторите минавания днес започват от 16:05 ч. българско време със старта на 19,2 километровата отсечка Mali Lipovec – Grdanjci 2.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]