Рованпера на крачка от победата в Естония след тотална доминация на съботния ден

Kalle Rovanperä and Jonne Halttunen

Кале Рованпера и Йоне Халтунен завършиха съботния ден от рали „Естония“ с огромен аванс благодарение на своето изключително високо темпо. Дуото е на крачка от това да запише своята трета поредна победа в естонското рали.

22-годишният пилот, който преди две години спечели балтийската надпревара и влезе в историята на WRC като най-младият победител в кръг от шампионата, записа девет от девет етапни победи, изпращайки своя пряк съперник Тиери Ньовил в забвение. Двамата завършиха петъчния ден с разлика от 3 секунди, които се превърнаха в 34,9 секунди след края на вчерашните етапи.

„Със сигурност се чувствам добре“ – коментира Рованпера. – Определено се наслаждавах днес на следобедните етапи. Колата работи добре и това са любимите ми отсечки от целия календар, именно за това се забавлявам много.“

Тиери Ньовил от своя страна призна, че в сутрешните минавания не е бил сигурен в своето темпо, въпреки че записа също добри времена, макар и втори. Заедно с това, в последната отсечка преди обедния сервиз, белгиеца спука гума, което му коства почти 11 секунди. За следобедните минавания, пилотът на Hyundai Motorsport обясни, че ще е трудна задача да прескочи Рованпера, след като разликата между двамата е от 20 секунди.

„Малко ни липсва скорост, за да сме с идентично темпо с това на Кале“ – разясни Ньовил. – Може би, ако не бяхме спукали гума, можеше да имаме перфектен ден.“

Есапека Лапи отново се намира на последното място на подиума с изоставане от 10,5 секунди спрямо своя белгийски съотборник, след изключително интересна битка с Елфин Еванс. Уелсецът успя да навакса изоставането си от петък спрямо Лапи, като след втория етап за деня той се намираше на 0,7 секунди. До края на деня, Еванс така и не успя да се пребори с финландския си съперник, който бе по-бързият от двамата през целия ден.

Темо Сунинен продължи да кара без проблеми и в събота, като към момента затваря челната петица с изоставане от 48,8 секунди спрямо Елфин Еванс в дебютната си надпревара зад волана на Hyundai i20 N Rally1. Зад него на шесто място е Пиер-Луи Лубе, който получи пет секунди наказание, след като не спази правилата за използване на хибридната система.

Такамото Катцута успя да навакса от изоставането си спрямо Любе, завършвайки деня на 7 секунди от французина. Японецът имаше проблеми със своя автомобил на старта на етапа Kanepi 1, където неговата Toyota GR Yaris Rally1 не искаше да запали.

От Танак се изкачи на осмото място в генералното класиране, бивайки последният пилот зад волана на Rally1 автомобил. Зад него се намира лидера в WRC2 Андреас Микелсен, който е на път да запише своята втора победа през този сезон. Сами Паяри и Емил Лиднхолм са втори и трети в WRC2.

Последният неделен ден от рали „Естония“ е с дължина от 61 състезателни километра. Екипажите ще преминат през етапите Karaski (12,04 км) и Kambja (18,50 км) по два пъти, като второто минаване през Kambja ще бъде и пауър етапът.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]