Рованпера на крачка от победата в Акрополис след драма за Ньовил и Ожие

Кале Рованпера и Йоне Халтунен са на крачка от това да запишат една впечатляваща победа в рали „Акрополис“, след като вчера основните им конкуренти Тиери Ньовил / Мартейн Видаеге и Себастиен Ожие / Венсант Ландес отпаднаха по драматичен начин.

Изключително тежката битка в съботните сутрешни минавания следобед се превърна в борба за оцеляване. Жегата и големите камъни си изиграха своята роля потвърждавайки за пореден път, че рали „Акрополис“ не е за подценяване.

Тиери Ньовил, който имаше аванс от 10,9 секунди, удари дупка и унищожи предно дясно окачване на своя Hyundai i20 N още в първата отсечка от следобедните минавания. За съжаление белгиеца нямаше как да продължи и отпада от надпреварата.

Този инцидент позволи на Себастиен Ожие да се качи на първата позиция. Преди старта на последния специален етап за деня фрацузина успя да изгради аванс от 12,4 секунди спрямо втория Кале Рованпера. След старта в Eleftherohori Ожие удари камък и повреди тежко задно ляво окачване на своята Toyota GR Yaris, което го принуди да отпадне в прехода след специалния етап.

След тези драматични моменти 22 годишния финландец завърши съботният ден от рали „Акрополис“ в ролята на лидер с аванс от над две минути пред втория Дани Сордо.

„Днес се случиха много неща в челото – коментира леко шокиран Рованпера. – Битката беше добра, но никак лесна, особенно срешу Себ, а и трябва да мислим за шампионата. Мисля, че деня се разви добре за нас, бяхме бързи и успяхме да опазим колата цяла.“

Драма имаше и за най-близкия преследвач на Кале Рованпера в битката за титлата Елфин Еванс. Уелсецът бе принуден да прекоси летящият финал на първото минаване през Eleftherochori в електрически режим, след като неговия Yaris започна да прегрява. Така той изпадна на петата позиция, но след драматичния развой в битката за челото в края на деня Еванс завършва на трета позиция с изоставане от 5 секунди спрямо втория Дани Сордо.

От Танак, който се намира на четвърта позиция, днес нямаше проблеми и успя да се изкачи от деветото място успявайки да прескочи намиращите се на пето и шесто място Есапека Лапи и Такамото Катцута.

Лапи имаше проблеми със своя автомобил, който остана само със задно задвижването. Катцута от своя страна спука два пъти гума при преминаването си през Karoutes 2.

Останалата част от челната десетка се затваря от пилотите участващи в WRC2. Лидер след страхотна атака е Андреас Микелсен следван от Гас Грийнсмит на 0,4 секунди и Йоан Росел, който за съжаление изостава с малко над минута от битката в WRC2.

Последния ден от рали „Акрополис“ е с дължина от 42 състезателни километра стартирайки в 08:19 с класиката Tarzan.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3314 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]