Рованпера започва своето африканско приключение с най-бързо време в шейкдауна

Снимка: Toyota Gazoo Racing

Кале Рованпера и Йоне Халтунен са най-бързия екипаж след края на днешния шейкдаун от рали „Сафари“. Лидерите в шампионата записаха с 0,5 секунди по-добро време от своите съперници и преки конкуренти за титлата Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге. Третото най-добро време постигна Себастиен Льоб със своята навигаторка Исабел Галмиш записвайки с 1,8 секунди по-слабо време от Рованпера/Халтунен.

Условията на 5,4 километровото трасе бяха сухи и на места изключително песачливи. Не е ясно обаче до каква степен екипажите ще се състезават точно в такива понеже очакванията са в края на седмицада да има значителни количества дъжд.

Миналогодишния победител в рали „Сафари“ Себастиен Ожие бе най-бърз при първите минавания, но младият му съотборник Кале Рованпера в крайна сметка бе по-бърз.

Изглежда, че през тази година ралито ще бъде още по-трудно – коментира Рованпера. – Не очаквах условията да са толкова тежки. При опознаването видяхме, че макадамът е още по-мек спрямо миналата година. Мисля, че на места е добре да стартираш пръв по трасето. Разбира се ще се наложи на места да сме в ролята на чистачи, но това не са места където може да изгубиш много време.

При опознаването в един от етапите заваля малко дъжд, но при нашето минаване вече беше сухо. Всички смятат, че ако завали ще бъде изключително хлъзгаво. Гледах няколко онборда от такива условия и ако е мокро ще бъде лудница. Затова не знам какво мога да очаквам.

Победителите от рали „Сардиния“ От Танак и Мартин Ярвеоя са с четвърто време, следвани от Себастиен Ожие/Бенджамин Вейлас и Такамото Катцута/Арън Джонсън на шесто и седмо място.

Елфин Еванс, Адриен Фромо и Крейг Брийн затварят челната десетка, като времето на Брийн е с 5,6 секунди по-слабо от това на Рованпера.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]