Рованпера задава темпото в домашното рали Финландия докато Танак отново е аут от надпреварата

Кале Рованпера и Йоне Халтунен са лидерите в рали „Финландия“ след края на петъчните сутрешни минавания. Дуото има аванс от 3,9 секунди пред своите съотборници Елфин Еванс и Скот Мартин, докато на трето място се намират Тиери Ньовил/Мартейн Видаеге на още 8,4 секунди зад лидерите.

Лидерите в шампионата записаха три от четири етапни победи тази сутрин постигайки добри резултати въпреки, че стартират първи по трасето. Четвъртата етапна победа отиде при намиращият се на четвърто място Такамото Катцута с навигатор Арън Джонсън, което определено сложи усмивка на лицето на Акио Тойода който се намира във Финландия.

При Ford M-Sport днешните сутрешни минавания обаче не се развиха толкова добре. Пире-Люис Лубе се удари и откъсна задно ляво окачване на своята Puma Rally1 в SS3. Същевременно От Танак удари камък при едно от приземяванията в същия етап, който проби защитната скара на автомобила.

В много бърза част ударихме камък по средата на пътя при едно от приземяванията ни – коментира Танак. – Това проби защитната скара под двигателя ни. Стартера е пукнат и тече много масло от мотора. Колата е цялата в масло. Предполагам някъде по двигателя има дупка и на дали ще успеем да поправим щетата.

По драматичен начин се разви деня и за още един от фаворитите за победата Есапека Лапи. Финландеца се удари докато преминаваше през SS5 в момент на кратък дъжд. Двамата с Яне Ферм са невредими, но автомобила им понесе тежки щети.

Челната петица след днешните сутрешни минавания се затваря от Темо Сунинен, който се намира пред Яри-Мати Латвала.

Оливър Солберг е най-бързия пилот в клас RC2 и води с 3 секунди пред лидера в WRC2 Сами Паяри. На второ място в WRC2 е Яри Хутунен на 0,6 секунди от Паяри, докато трети е Емил Линдхолм, който изгуби втората позиция в последната отсечка преди обедния сервиз. Следобедните минавания стартират от 14:32 ч.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]