Рованпера води пред Ньовил в Естония

Kalle Rovanperä

Кале Рованпера и Йоне Халтунен са лидерите, след една вълнуваща битка с Тиери Ньовил и Мартейн Видаеге. Двата екипажа завършиха петъчния ден с разлика от едва 3 секунди след 133 състезателни километра и седем специални етапа.

Пилот номер едно на Hyundai Motorsport Тиери Ньовил зададе темпото в първите три отсечки за деня постигайки по-добро темпо от финландските си съперници. До обедния сервиз аванса на белгиеца бе от 6,8 секунди.

В следобедните минавания Кале Рованпера успя да обърне нещата в своя полза. Зад волана на своя GR Yaris Rally1 финландеца успя да запише две повече от впечатляващи етапни победи и два етапа преди финала на деня успя да поеме лидерската позиция с аванс от 2,3 секунди. В Raanitsa 2 Ньовил успя да си върне едва 0,1 секунди, но в следващия и последен етап за деня Рованпера успя да запише поредно топ време.

Изглежда, че деня ни мина без проблеми – коментира Рованпера, който вече има победи в рали „Естония“. – Опитахме се да натиснем през цялото време, като през същото време да избягване грешки. Тиери караше много добре днес, нека видим как ще се развият нещата утре. Двамата ще имаме доста по-добри стартови позиции, което ще ни направи работата по-лесна.“

Есапека Лапи за съжаление изгуби своята хибридна мощност, след като в СЕ2 „скочи прекалено високо“. В обедния сервиз щетата бе възстановена и след следобедните минавания той се намира на трето място в класирането на 12,1 секунди от челото. Той успя да прескочи Елфин Еванс в борбата за третото място в последната отсечка за деня, като двамата се намират в разлика от 2,7 секунди.

Темо Сунинен, човекът с най-голямата усмивка днес поради дебюта си зад волана на Rally1 автомобил. 29 годишния финландец бе впечатлен от скоростта на своя Hyundai и в едва първото си състезание с такъв автомобил той се намира на пето място в генералното класиране пред Пиер-Люис Лубе.

От Танак, който стартира ралито с 5 минутно наказание, показа много сериозна скорост отнасяйки няколко етапни победи. За съжаление обаче той се намира на едва 12-тата позиция с изоставане от 4 минути и 48,8 секунди.

Такамото Катцута, който се оплака от липсва на увереност, е седми пред лидера в WRC2 Андреас Микелсен. Втори в WRC2 e Сами Паяри и Емил Линдхолм.

Утрешните съботни етапи са локализирани в околностите на ски курорта Отепа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3298 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]